Update

'Syrië blijft hulpverleners tegenwerken'

null Beeld anp
Beeld anp

De Syrische regering blijft, ondanks eerder gemaakte afspraken, de hulpverlening in het door oorlog geteisterde land tegenwerken. Dat stelt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch vandaag in een verklaring. Honderdduizenden mensen zouden daardoor verstoken blijven van hulp.

Het regime laat volgens HRW alleen hulpverleners van de Verenigde Naties het land binnen via een grenspost bij Qamishli, aan de Turks-Syrische grens. Die overgang is in handen van de regering van president Bashar al-Assad. De hulpteams krijgen geen toestemming om via andere doorgangen het land binnen te komen. Doen ze dat zonder permissie, dan lopen ze de kans aangevallen te worden.

De VN-Veiligheidsraad nam eind februari een resolutie aan dat hulptroepen van de VN ongehinderd hun werk moeten kunnen doen in Syrië. De regering van het land stemde daarmee in, maar laat de hulp alleen via Qamishli het land binnen. Daar zouden de aanhangers van Assad bepalen naar welke regio's de hulpgoederen worden gestuurd. Meestal zijn dat gebieden die pro-Assad zijn.

Sancties
Volgens HRW zouden de VN de sancties tegen Syrië moeten aanscherpen, nu de regering van Assad de afspraken niet nakomt. De mensenrechtenorganisatie wil dat er een wapenembargo wordt opgelegd aan alle groeperingen die de hulptroepen tegenwerken. Ook wil de organisatie de misstanden onder de aandacht brengen van het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden