Synodebestuur PKN wil eigentijdser liedboek

UTRECHT (ANP) - Het synodebestuur van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil een eigentijdser liedboek. Daarin is niet alleen plaats voor de psalmen en kerkelijke 'klassiekers', maar ook voor gezangen uit niet-calvinistische tradities, kinder-, jeugd- en tienerliederen.

Ook vertaalde liederen uit het buitenland komen er in te staan. Het bestuur roept de synode op volgende maand in te stemmen met de samenstelling van een nieuw liedboek, zoals de Interkerkelijke Stichting voor het Kerklied (ISK) heeft voorgesteld.

,,Een nieuw liedboek is van belang voor de eenheid van de kerk'', aldus het synodebestuur. In het voorjaar van 2012 zou het boek beschikbaar moeten zijn.

Huidig liedboek

Het huidige liedboek dateert van 1973. Sinds die tijd zijn er veel nieuwe liederen verschenen in andere bundels. Al geruime tijd wordt daarom binnen de Protestantse Kerk niet meer uitsluitend uit het liedboek gezongen.

Bovendien is het repertoire verbreed. Andere stijlen dan het traditionele lied hebben hun intrede in de kerken gedaan. Hierbij valt niet alleen te denken aan liederen die in sommige religieuze bewegingen en in bijvoorbeeld Taizé zijn ontstaan, maar ook aan wat de wereldoecumene heeft gebracht. In het liedboek van 1973 staan uitsluitend Europese gezangen.

Ook heeft de liturgie zich in de kerken ontwikkeld. Daardoor is er behoefte aan andere vormen van liederen, zoals acclamaties (een kort gezongen antwoord op een oproep van de voorganger).

Hoewel de verschijning van het liedboek in 1973 een mijlpaal in de ontwikkeling van de zang binnen kerkdiensten betekende, hebben sommige delen van de Protestantse Kerk er nooit gebruik van gemaakt. Veel Gereformeerde Bondsgemeenten, de rechtervleugel van de kerk, bedienden zich van oudere bundels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden