Synode PKN wil contacten met katholieken opnieuw bezien

De synode van de PKN heeft forse kritiek op de houding van de rooms-katholieke kerk. „We zullen het gesprek extra kritisch voeren.”

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zal haar houding tegenover de rooms-katholieke kerk ’opnieuw doordenken’. En er zal bij de Nederlandse bisschoppen op aan gedrongen worden om parochies de ruimte te geven voor ’zinvolle’ contacten met protestantse gemeenten.

Dat was vrijdag aan het eind van de dag de uitkomst van de bespreking van de nota ’Meegaan in de beweging van de Heilige Geest’ in de synode van de PKN. De nota moet de basis zijn voor het oecumenische beleid van de komende jaren.

In de synode was er veel kritiek op het document. „De nota is uitermate onduidelijk en vaag”, zei de lutherse predikante Ilona Fritz. „Sommige alinea’s vind ik ontoelaatbaar. Ik ben verbijsterd.”

In de synode leefde groot ongenoegen over de opstelling van de rooms-katholieke kerk in de oecumene. Vooral het document van het Vaticaan vorig jaar dat zegt dat de protestantse kerken geen echte kerken zijn en de uitspraak van secretaris-generaal Eduard Kimman van de bisschoppenconferentie in het boek ’Achter de schermen van de PKN’ dat de protestanten een actiegroep vormen die vergeten is zichzelf op te heffen, hadden wrevel opgewekt.

„Dit zijn geen vergissingen of uitglijders”, zei dominee Verhoeff uit Alkmaar-Noord. „Het behoort tot het officiële kerkbegrip van de rooms-katholieke kerk. Op deze manier kunnen we niet verder, onze kerkleiding moet de bisschoppen hier op aanspreken.”

Verhoeff noemde zijn eigen gemeente als voorbeeld. „Wij werkten als protestanten voortreffelijk samen met katholieken, in één gebouw met twee zalen. Tot vijf jaar geleden. Toen zond het bisdom Haarlem twee nieuwe pastoors, uit Italië en Venezuela. Aardige mensen, maar met de oecumene was het gedaan. Weg oecumenisch kinderkoor, en de gezamenlijke bijbelkring werd de nek omgedraaid.”

Hulpbisschop Jan van Burgsteden van Haarlem, die namens de bisschoppen verantwoordelijk is voor de oecumene, woonde vrijdag een deel van de discussie bij. Tegenover het ANP noemde hij het ’positief’ dat de PKN haar houding tegenover zijn kerk opnieuw doordenkt. „Elke kerk moet zich steeds hervormen.”

Scriba Bas Plaisier van de PKN liet weten dat ’opnieuw doordenken’ niet het eind van de oecumenische contacten betekent. „Maar we zullen het gesprek extra kritisch voeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden