Synode PKN praat lang over homo’s en zingt nieuw lied

Het inzegenen van homoseksuele relaties blijft een lastig punt in de Protestantse Kerk in Nederland. Tot diep in de nacht sprak de synode erover.

Vijf jaar moest ouderling A. W. de Ronde uit Woudenberg wachten op de behandeling van zijn bezwaarschrift tegen de kerkorde van de (toenmalige) Nederlandse Hervormde Kerk. De Ronde vindt dat het inzegenen van homorelaties in de (inmiddels) Protestantse Kerk in Nederland in strijd is met ’het belijden van de kerk’.

Voor zulke aangelegenheden bestaat een speciaal bezwaarschrift, een zogenaamd ’gravamen’, maar een bijzondere commissie van de generale synode van de protestantse kerk concludeerde donderdagavond in Lunteren dat De Rondes bezwaar kerkjuridisch gesproken geen gravamen is.

Daarmee verklaarde de commissie De Ronde in feite niet-ontvankelijk, maar, meende zij, die vaststelling alléén gaat voorbij aan de ernst van de zaak – kerk en homo, dat is nogal gevoelige materie. Daarom werd voorgesteld dat hierover in de kerk ’het gesprek met elkaar gevoerd’ zal worden.

Lutherse afgevaardigden in de synode zagen daar weinig in, omdat het volgens hen een illusie is om in de pluriforme protestantse kerk over dit thema eenduidigheid te willen bereiken.

Dat standpunt kreeg veel bijval, maar een nipte meerderheid wilde dat er toch pogingen gedaan worden om uiteindelijk tot één visie te komen: „Als je zo’n kwestie gaat begraven wordt het een kankergezwel.” Het liep toen tegen een uur ’s nachts.

Eerder die avond besloot de synode dat hbo’ers definitief geen predikant kunnen worden in de protestantse kerk.

De suggestie dat wel mogelijk te maken, wekte vorig jaar grote beroering, die de kerktop ertoe bracht een rapport over het onderwerp niet in stemming te brengen. Inmiddels ligt er een vervolgrapport, dat in een opmerkelijk kalme sfeer werd besproken. Het nieuwe rapport roept op te onderzoeken welke rol hbo-theologen wél in de kerk kunnen spelen. Want voor veel kleine gemeenten, voor wie een academische dominee te duur is, is de hbo’er een uitkomst. Bovendien dreigt binnen een aantal jaren een flink tekort aan universitair geschoolde protestantse dominees.

De synode sprak gisteren over de samenstelling van een nieuw liedboek.

Dat zou ingevoerd moeten worden in 2012, ter vervanging van het huidige Liedboek voor de Kerken uit 1973. Leden van de Interkerkelijk Stichting voor het Kerklied lieten de vergadering liederen zingen die in de nieuwe bundel opgenomen zouden kunnen worden. Een Zuid-Amerikaans lied met herhaald ’halleluja amen’ en begeleiding van djembétrommels zorgde voor afkeurende blikken bij de meer behoudende afgevaardigden.

Een dominee uit Friesland, ook organist op hoog niveau, plaatste kanttekeningen bij sommige gepresenteerde liederen. „In die laatste regel zit een sprong van meer dan een octaaf. De mensen die nu nog in de kerk zitten, redden dat niet. En ik betwijfel of de dorpsorganist van Anjum dit kan spelen.” Volgens de predikant wordt tweederde van de liederen uit het huidige liedboek zelden of nooit gezongen, en moet opgepast worden dat in de nieuwe bundel geen liederen komen die ’middeleeuws, prachtig, maar onzingbaar’ zijn.

Aan het eind van de dag werd afscheid genomen van ds. Jan-Gerd Heetderks, die de afgelopen drie jaar de eerste preses van de gefuseerde protestantse kerken was. Heetderks zei dat hij ’met dankbaarheid’ terugkijkt op die periode.

De volgende vergadering van de generale synode is in november.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden