Synode mist nota 'Liedboek 2000'

Van een onzer verslaggevers

Twee jaar geleden had de kleine synode de ISK om zo'n nota gevraagd, maar gisteren hadden de gereformeerde leden van het bestuur van de ISK bij hun tweejaarlijkse rapportage er geen bij zich.

Het bestuur van de ISK is pas bereid zich te bezinnen op de toekomst van het kerklied en het liedboek, wanneer alle zes lidkerken daartoe een opdracht verstrekken, antwoorde mr. H.L. Wedeven, tweede voorzitter van het bestuur van de ISK. (Naast de gereformeerde kerken participeren ook de hervormde kerk, de Evangelisch-lutherse kerk, de Remonstrantse broederschap, de doopsgezinde societeit en de Nederlandse protestantenbond in de ISK.)

Synodevoorzitter ds. P. Boomsma was niet tevreden gesteld "met dit formele antwoord dat nergens op slaat" en kondigde aan dat het synodebestuur een nader gesprek met de gereformeerde kerklieddeskundigen en desnoods met het ISK bestuur gaat voeren. "De misverstanden zijn zeer breed aanwezig. Of onze verwachtingen van de ISK zijn de verkeerde, of uw concept van uw taak is de verkeerde."

Achter de discussie over de taakomschrijving van de ISK gaan verdenkingen schuil die over en weer tussen de synode en de interkerkelijke kerkliedstichting leven. De gereformeerde kerken betichten de musicologen van 'Liedboek-conservatisme'. Het ISK-bestuur zou zulke hoge kwaliteitseisen stellen aan kerkliederen, die bovendien nog van een bepaald (Liedboek-achtig) genre moeten zijn, dat vrijwel geen nieuw kerklied in aanmerking komt voor het 'Liedboek 2000'. Omgekeerd verdenkt de ISK de gereformeerden ervan, geen muzikale smaak te hebben en maar rijp en groen kerkliederen voor het 'Liedboek 2000' te willen selecteren.

Zo zou ds. K. Bisschop uit Naarden, lid van het synodebestuur, graag Opwekkingsliederen in een nieuw liedboek willen zien. Evenmin is hij afkerig van de jonge vruchten die de arbeid van de commissie 150 jaar gereformeerde kerkmuziek heeft opgeleverd? "U bent toch niet de beheerders van het huidige Liedboek, u bent beheerder van het kerkmuziek" , hield hij de gereformeerde leden van de ISK voor.

Ds. Boomsma vroeg zich af of de ISK "niet veel te voorzichtig omgaat met datgene wat er in de eredienst gezongen kan worden?" Het geweeklaag over een gebrek aan aanbod van nieuwe kerkliederen kon hij niet meevoelen.

Hoewel kerklieddeskundige ds. J.J.H. Hofland verheugd was over het gereformeerde enthousiasme voor een nieuw liedboek, hield hij vol dat vanuit kwaliteitsoogpunt "de aanvoer van liederen miniem is" . Hij drukte de kleine synode op het hart "trots" te zijn op het huidige Liedboek. Rooms-katholieke 'liedboekbonzen' benijden, zegt hij, protestanten om hun Liedboek. De r.-k. kerk is het niet gelukt een liedbundel voor heel Nederland te realiseren. De roem van het Liedboek reikt volgens hem zelfs tot buiten de landsgrenzen. "In dat opzicht heeft de ISK geen haast. De samenstelling van een nieuw liedboek zal gedegen moeten gebeuren."

Olie op het vuur

Zijn woorden waren olie op het vuur. Synodeadviseur dr. H.B. Weijland herinnerde hem eraan dat de gereformeerde kerken anderhalf miljoen gulden hebben gereserveerd voor de totstandkoming van een 'Liedboek 2000'. "Dan mag er ook wel eens wat gebeuren."

Wanneer de ISK de kwaliteitsbewaking van het kerklied zo ter harte gaat, dan moet ze juist aan de slag, vond ds. A. Hekman uit Beilen. Nu ontstaat er uit onvrede met het huidige Liedboek een 'wildgroei' van allerlei bundeltjes en bundels waaruit gezongen wordt in de gereformeerde kerken. De gereformeerde leden willen wel, maar de rest van het ISK-bestuur wil niet, luidde het verweer van ds. Wedeven. Hij kan binnenkort bezoek van het gereformeerd synodebestuur verwachten.

De verplaatsing van het IKON-programma 'De andere wereld van zondagmorgen', eerst naar de zondagavond en nu naar zondagochtend zeven uur, 'grijpt in in de programmavrijheid van de kerken'. Dat sprak de kleine synode op voorstel van ds. W.J.W. Scheltens (Glimmen) uit bij de bespreking van de IKON-beleidsnota 1992. De IKON wil het actualiteitenprogramma graag handhaven op het huidige tijdstip, om elf uur zondagochtend.

De gereformeerde kerken zijn van zins het Interkerkelijk media instituut (IMI) structureel te gaan steunen, maar het benodigde geld (30.000) hebben ze nog niet op de begroting gevonden. Volgens secretaris dr. R.L. Haan zal het IMI zeker contact opnemen met de bischoppen over mogelijke r.-k. participatie in het IMI nu het Katholiek Media Centrum gesloten wordt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden