Synode botst met dissidente leden over homo-beleid

verdeelde kerk | Homo's die een duurzame relatie hebben zijn welkom aan het avondmaal volgens een paar gemeenten.

Wat te doen met praktiserende homo's? De kwestie die behoudend christelijk Nederland al jarenlang verdeelt, leidt nu tot grote spanningen in een van 's lands oudste gereformeerde kerkverbanden.


Broeders en zusters die een 'duurzame relatie' hebben met hetzelfde geslacht, zijn gewoon welkom aan het avondmaal, vindt een handvol relatief eigentijdse gemeenten binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK).


Zij worden nu op de vingers getikt door de synode (landelijke vergadering) van het 73.000 zielen tellende kerkverband. Homoseks en de relaties waarbinnen zulke seks plaatsvindt zijn wat haar betreft definitief 'niet in overeenstemming met het Woord van God', zo stelde ze woensdag achter gesloten deuren vast in Nunspeet.


In een verklaring spreekt de synode nu duidelijke taal: de alternatieve Schriftuitleg van de dissidente gemeenten 'heeft niet kunnen overtuigen'. De verdeeldheid is pijnlijk, want de CGK is van oudsher erg divers. Reformatorische en lichtere, meer eigentijdse gemeenten zitten er organisatorisch onder één dak.


De discussie gaat terug op oudtestamentische verzen waarin God homoseks een 'gruweldaad' noemt. Die doelen volgens de dissidente gemeente niet op de relaties die homo's in hun gelederen hebben. Zulke relaties zijn immers gericht op liefde en trouw.


De bal ligt nu bij de regionale overlegorganen, de zogenoemde classes. Die moeten besluiten of en zo ja hoe ze de ongehoorzame lidkerken gaan tuchtigen. Knijpen ze een oogje toe en krijgen de 'eigentijdsen' ruimte om het op hun manier te doen? Of geldt 'regel is regel'? In dat laatste geval zijn er ogenschijnlijk maar twee keuzes: de dissidente kerken worden uit het kerkverband gezet of ze gaan praktiserende homo's voortaan toch maar weigeren bij het avondmaal.


Zo'n koerswijziging gaat er in de belangrijkste dissidente gemeente, die van Zwolle, in ieder geval niet komen. Zij beraadt zich op vervolgstappen maar wil een kerkscheuring vermijden. Maar ze is ook niet van plan om homo's 'pastoraal te bearbeiden als waren het leden die in zonde leven'.


De Zwollenaren weten zich gesteund door gelijkgestemde gemeenten elders in het land. Vijftien andere kerken maakten ook bezwaar tegen de orthodoxe lijn van de synode, al vielen sommigen niet zozeer over de inhoud maar vooral over de vorm en argumentatie. Dat uitgerekend Zwolle uit de pas loopt is pijnlijk: ook de orthodoxe flank kan er niet omheen dat Zwolle met bijna 4000 leden een van de grootste lidkerken is, en dat ze voor groei zorgt waar andere lidkerken alleen van kunnen dromen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden