Synchroon opstaan, leren en dan naar het examen toe

De periode rond de eindexamens is er voor veel leerlingen een van spanning en stress. Maar stel nou dat je niet de enige bent thuis die zit te blokken. Trouw interviewt deze examenperiode vijf gezinnen met broers én zussen die allebei hun diploma willen halen. Vandaag de tweeling Maarten en Floris van Golen (17) die havo-examen doen op het Kalsbeek College in Woerden.

De wekkers van Floris en Maarten rinkelen synchroon, zoals wel meer synchroon gaat in het leven van de tweelingbroers. 20 mei, 8 uur en tijd voor een nieuwe examendag: scheikunde. Even rekken, even geeuwen en dan de gordijnen open.

Floris snelt naar Maartens kamer, die is groter dan de zijne. De twee hebben hem gebombardeerd tot leerhol, deze examenperiode. Ze blijven er tot ze hun moeder horen roepen.

Zo gaat het tot nu toe bijna elke ochtend. Rond enen horen de broers de stem van hun moeder. "Het is bijna tijd, jullie moeten gaan!" "Terwijl we makkelijk om kwart over weg kunnen, we wonen vlak bij school", zegt Maarten erover.

Volgens de tweeling is hun moeder soms zenuwachtiger dan zij. "Ze zorgt wel goed voor ons", zegt Floris. "Ze legt iedere examendag drinken en een chocoladereep op het aanrecht."

Floris en Maarten zitten inmiddels helemaal in het ritme. Ze leren, maken examens en doen samen de game 'Minecraft' in de avonduren. Ook hebben ze hun eigen manier van overhoren ontwikkeld: "We stellen elkaar plotselinge vragen om te kijken hoe goed we de stof beheersen", legt Floris uit. Een definitie van een begrip, een scheikundige formule. "En als de ander het niet weet, plagen we elkaar."

Dat is tot nu toe nog niet uit de hand gelopen. De broers beweren bij hoog en laag dat ze elkaar niet zat zijn. Alleen Maarten geeft schoorvoetend toe dat hij het lastig vindt dat zijn broer áltijd op zijn kamer te vinden is. "Soms computert Floris tot laat, terwijl ik in alle rust een boek wil lezen."

Floris voelt vandaag een beetje medelijden voor zijn broer Maarten. "Maarten heeft meer moeite met scheikunde dan ik", vertelt Floris.

Maarten verliest het in meer vakken van Floris. "Ik ben net iets slimmer, zou je kunnen zeggen." Hij lacht. Maarten is niet jaloers: "Ik kan ermee leven dat ik in sommige vakken slechter ben dan mijn broer."

Thuisgekomen van het scheikunde-examen is Maarten in mineur. "Ik denk dat ik een hoop gemist heb. Ik kan er nog steeds wel tegenaan hoor, deze week. Maar ik had gehoopt dat het beter zou gaan. Ik heb gewoon niet goed genoeg geleerd."

Floris is opgewekter: "Ik denk dat ik wel een voldoende heb. Ik vond het wel irritant dat als je één term niet wist, je gelijk de hele vraag over die term niet kon maken. Zo verlies je heel veel punten."

Ondanks de tegenslag zijn de broers redelijk nonchalant over de laatste examens. "Examens doen is rustiger dan een normale schoolweek. We hebben zoveel vrij!", zegt Floris. "Maar we chillen niet te veel natuurlijk", voegt hij er gelijk aan toe. Zijn linkerhand Maarten vult aan: "Het is eigenlijk al vakantie!"

Examenagenda van vandaag

Vmbo gl/tl/kb

9.00 - 11.00 uur

Aardrijkskunde

13.30 - 15.30 uur

Engels

Havo

9.00 - 11.30 uur

Tekenen, handenarbeid en textiele werkvormen

13.30 - 16.30 uur

Biologie

Vwo

9.00- 12.00 uur

Maatschappijwetenschappen

13.30 - 16.00 uur

Frans

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden