Weblog

Sympathieke marge brengt me van Eneco naar Greenchoice

Greenchoice geeft ook het volle pond voor de stroom die mijn panelen me 'teveel' leveren. Beeld
Greenchoice geeft ook het volle pond voor de stroom die mijn panelen me 'teveel' leveren.

In de hoek van groene energie is Greenchoice vermoedelijk de meest populaire energieleverancier. Toch zat ik bij Eneco. Zat, want Greenchoice blijkt een heel sympathieke marge te hanteren.

Vincent Dekker

Mijn zonnepanelen leveren per jaar ongeveer net zo veel kiloWattuur aan stroom als ik thuis verbruik. Da's een leuke meevaller, want ik was uitgegaan van pakweg 2350 kWh per jaar aan zonnestroom, terwijl we zo'n 2900 kWh verbruiken. Over die extra 550 kWh zouden we dus moeten gaan bijbetalen, dacht ik.
Maar als de eerste vier maanden me niet bedriegen, ga ik in mijn eerste twaalf maanden met zonnepanelen richting de 2800 of zelfs 2900 kWh aan eigen stroom. En als ik een beetje bewust leef, ga ik niet de oude 2900 kWh aan stroom verbruiken, maar misschien 2800 of zelfs maar 2700 kWh. Ik zou dus best wel eens een netto-leverancier kunnen worden. En de komende jaren hoop ik steeds slimmer te worden bij het besparen op stroom, dus word ik (als het goed is) een steeds grotere netto-leverancier.

Tot voor kort wist ik niet beter, of de vergoeding voor je wat per jaar aan stroom méér levert dan je afneemt, bedraagt pakweg 6 cent. Zeg maar: de inkoopprijs van stroom bij grote centrales, exclusief de belastingen. Dus: lever ik 2900 kWh en verbruik ik 2700 kWh, dan krijg ik per jaar 200 keer 6 cent, welgeteld 12 euro, terug.
Maar nee, dat is niet waar. Althans niet bij Greenchoice. Die hanteert een zeer sympathieke marge. Ze gaan er daar vanuit dat je niet elk jaar evenveel stroom uit je panelen haalt, wat natuurlijk klopt. Voor mensen zoals ik, die ongeveer net zo veel produceren als ze verbruiken, kan dat sneu uitpakken. Het ene jaar lever je 200 kWh méér dan je vebruikt en zou je daar 12 euro voor ontvangen, het volgende jaar lever je 200 kWh mínder dan je verbruikt en moet je 200 keer pakweg 22 cent, oftewel 44 euro, bijbetalen.
Nee, zegt Greenchoice, je krijgt voor de méér geleverde kWh's ook die pakweg 22 cent. Tot een maximum van 1000 kWh per jaar die je meer levert dan je verbruikt ontvang je toch de volle prijs per kWh. Dat zou je dus 1000 keer (22-6) 16 cent, oftewel 160 euro per jaar kunnen schelen. Da's de moeite.

Ga ik die 160 euro extra daadwerkelijk verdienen? Ik denk het niet. Mijn panelen zullen denk ik nooit meer dan 3000 kWh in een jaar leveren en ik zal niet gauw slim genoeg zijn om mijn verbruik van de huidige 2900 naar 2000 kWh per jaar terug te dringen. Bij mij gaat het hooguit een paar tientjes per jaar schelen.
Maar dat vind ik niet het belangrijkste. Wat mij in die margeregeling enorm aanspreekt is dat Greenchoice zo écht probeert zonne-energie bij u en mij thuis te stimuleren. Dat doet tot nu toe niemand Greenchoice na, en daarom stap ik nu heel gemotiveerd over. Hoe goed mijn ervaringen met het toch ook al heel groene Eneco overigens ook waren.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden