Symfonische stromen beneden de grote rivieren

Nog een maand of wat en dan houden twee symfonische instituten op te bestaan. Niet helemaal, want ze stromen als het ware in elkaar over, maar hoe je het ook wendt of keert - Het Brabants Orkest en het Limburgs Symfonie Orkest zullen er in naam in september niet meer zijn.

De twee zuidelijke orkesten zijn de dupe van de bezuinigingen van het kabinet-Rutte I, waardoor ze gedwongen werden om te fuseren. Na aanvankelijke - en begrijpelijke - weerzin, ging men toch om de tafel en kwam er op het laatste moment een plan uit. Vorige week werd de naam van het nieuwe fusie-orkest bekendgemaakt: philharmonie zuidnederland. Een opvallende naam, niet alleen vanwege de aparte schrijfwijze, maar ook omdat iedereen ervan uitging dat men voor Orkest van het Zuiden zou kiezen, of voor Zuid Nederlands Orkest. De eerste optie naar analogie van Het Orkest van het Oosten (inmiddels Nederlands Symfonie Orkest), de tweede naar analogie van het Noord Nederlands Orkest, een eerder fusie- orkest van Groningen en Leeuwarden. Wel grappig dat de ouderwetse ph, die het Limburgs Symphonie Orkest een paar jaar geleden inruilde voor een f, nu toch terugkeert in de naam.

Wat niet terugkomt, is de eigenheid van beide orkesten. Er kleven altijd sentimentele gevoelens aan dit soort zaken. Ikzelf ken Het Brabants Orkest goed vanuit mijn jeugd. Mijn vader nam me mee naar concerten in 'De Kring', de Roosendaalse schouwburg. Over regionale spreiding gesproken.

Daar zat ik dan als kleine jongen naast hem, met rode konen van opwinding. Hij genoot, ik genoot. Een van mijn eerste herinneringen aan zo'n concert van Het Brabants Orkest is dat Beethovens Vijfde pianoconcert op het programma stond. Hans Richter- Haaser was de solist en ik denk dat Hein Jordans dirigeerde, maar dat weet ik niet helemaal meer zeker. Wat ik wel zeker wist, was dat ik gloeide van opwinding dat ik Beethovens concert eindelijk live hoorde, én dat Richter-Haaser een paar misslagen had gemaakt. 'Hoe weet je dat nou?' vroeg mijn vader nog, maar ik wist het zeker. Ik had de elpee - zo'n beetje de enige die ik toen had - toch zeker grijs gedraaid? Ik vergeet de blik van mijn vader nooit. Vermoedde hij toen al iets?

Beethoven is gebleven, ook bij de philharmonie zuidnederland, die het nieuwe seizoen vorige week presenteerde. Op het programma staat onder andere het Vierde pianoconcert, nu met Hannes Minnaar en Jan Willem de Vriend.

Het is straks in oktober te horen in Breda, Maastricht, Heerlen, Eindhoven, Sittard, Venlo en Tilburg. Roosendaal is er niet meer bij, daar kwam Het Brabants Orkest ook al een tijdje niet meer. Maar het nieuwe orkest gaat wel een paar keer in Middelburg spelen. Dat is ook in het zuiden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden