Symboolwerking

Het is, zei ze, de zwaarste baan is die er bestaat: het kamerlidmaatschap. Mieke Sterk zat bij 'Netwerk' om te verdedigen dat oud-kamerleden over riante wachtgeldregelingen beschikken. En ze hebben ook geen sollicitatieplicht.

Zelf zat ze tussen '94 en '98 namens de PvdA in de Kamer. Eenmaal uit de Kamer viel ze van de trap en kon toen gebruik maken van de ook al niet kinderachtige WAO-regeling. Ook een herkeuring zal haar bespaard blijven, terwijl het filmpje liet zien dat ze zich toch heel gemakkelijk naar haar tuinterras kon begeven.

Ook oud-staatssecretaris Annelies Verstand van D66 vond dat ze haar sabbatical (een paar maanden sporten en opruimen) ruimschoots had verdiend. Want het politieke bedrijf is slopend.

,,U moet maar eens foto's van het aantreden leggen naast foto's die vier jaar later zijn gemaakt,'' zei ze -een argument dat de verslaggever van Netwerk deed uitroepen dat dat toch ook gold voor die bijstandsmoeders die Verstand zo graag aan werk wilde helpen. Een sappig item, die Haagse wachtgeldgenieters, ondanks het feit dat we hier spreken over een splintergroep van 109 oud-Kamerleden en 30 oud-ministers en staatssecretarissen. Kost ons dit jaar zo'n 5 miljoen euro.

Het sappige schuilt in het te oogsten verontwaardigingseffect: de samenleving moet zuchten onder bezuinigingsmaatregelen en dat terwijl de politici zelf....vult u maar in.

De salariëring van de heer Moberg, de Zweedse topman van Ahold, was, na de commissie-Tabaksblatt, ook zo'n bron van heilige verontwaardiging: in tijden van economische tegenspoed verwachten wij dat onze politiek-industriële elite afziet van verworven rechten en privileges. Als symbolische geste.

De politiek is daar, veel meer dan het bedrijfsleven, gevoelig voor. Het is ook verdraaid lastig ons de zwaarte van het kamerlidmaatschap te verkopen nu we in de documentaire-reeks van Rene Roelofs drie weken achtereen een kijkje mochten nemen achter de Haagse schermen.

Kamervoorzitter Weisglas klaagde in 'Buitenhof' opnieuw steen en been over de film die ons een eenzijdig beeld zou geven van vakantiereisjes plannende, taart etende en zich opmakende kamerleden, wier grootste zorg de inrichting van hun werkkamer zou zijn. Het was gewoon onderhoudende televisie, meneer Weisglas, een impressie van een pandemonische periode.

Pandemonische trekjes had ook de discussie in 'B & W' gisteren, waarin een actievoerder tegen Albert Heijn, een supermarktdeskundige, een SP-lid, een aandeelhouder en een lid van de AH-ondernemingsraad touwtrokken om Mobergs salaris.

Maar ook hier werkte de symboliek, zij het in een andere richting. Toen de deskundige meldde dat het aandeel Ahold sinds het aantreden van Moberg met vier euro was gestegen, bleef van de verontwaardiging van de aandeelhouder weinig over.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden