SYMBOLIEK

Hansje Brinker schijnt ooit een dijkdoorbraak te hebben voorkomen. Hij stak zijn vinger in het gat waar het eerste water doorheen spoot, en zo hield het joch in zijn piereeentje eventjes een vreselijke springvloed tegen. Gelukkig kwam er hulp op zijn angstige geroep, en bleef de overstroming uit. Hansje werd bijgezet als symbool van Neerlands strijd tegen het water.

Hansje staat nu op de nieuwe identeitskaart van de VNG, een lichtblauwe kaart met wat zilveren sterren. Onzichtbaar, want het ventje is alleen onder ultraviolet licht te zien, met zijn vingertje in de dijk. Hansje is een van de veiligheidsaspecten van de id-kaart, legt voorlichter Goulooze van de VNG uit. "Puur toeval" , zegt hij. "Maar wel door en door Hollands, natuurlijk."

Even denken. De VNG kwam met de kaart omdat het ministerie van binnenlandse zaken maar blijft treuzelen. Intussen woedt een hevige discussie over de legitimatieplicht. Nederlanders houden niet van persoonsbewijzen, maar Europa wil kunnen zien of ie wel of niet met een Europeaan van doen heeft. Niet-Europese immigranten mogen in de EG namelijk niet vrij reizen. De kaart is geschikt als Europees reisdocument, zegt de VNG. Vandaar dat de vereniging de suggestie om de kaart ook te verstrekken aan de 730 000 buitenlanders die rechtmatig in ons land verblijven zonder meer heeft afgewezen.

Binnenkort kunnen we nu dus bij de bank, op het postkantoor, bij de sociale dienst, ja zelfs bij het huren van een video meteen zien wie van ons een buitenlander is. Of we daar nu ene moer mee te maken hebben of niet. Dat betekent voor een buitenlander dagelijks minimaal weer een paar gefronste wenkbrouwen extra.

O symboliek. We zijn bang overspoeld te worden door immigranten, eisen een 'Deltaplan' tegen ongewenste immigratie. En wie staat er, stiekem, op die kaart? Hansje Brinker, met zijn vinger in de dijk!

Waarom Hansje Brinker, vroeg de verslaggever van Nova dinsdagavond voorzichtig aan ontwerper Bijvoet. Bijvoet schrok een beetje, en legde omstandig uit dat een molen hem te afgezaagd was, en dat hij zich Hansje Brinker herinnerde als verhaal uit zijn jeugd. Gewoon leuk dus, maar de spanning was toch even voelbaar.

Het is wel een erg Hollands onderonsje, geeft de voorlichter toe, maar het zou natuurlijk te dol zijn hier iets achter te zoeken. "Wat er achter die dijk zit? Ja zeg, water natuurlijk!"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden