Sylvia Weve 'Het eerste wat je met een nieuw boek doet is toch ruiken en voelen?'

Leest u vooral kinderboeken?
"Nee, kinderboeken lees ik eigenlijk bijna nooit, dat leidt namelijk enorm af. Ik ben wel eens naar zo'n kinderboekenbeurs geweest, en dan denk je voortdurend: zó zou ik ook wel willen kunnen tekenen. Of: zelf zou ik het anders aanpakken. Dat doe ik nooit meer."

Begint een prentenboek met de tekst of met de afbeeldingen?
"Met de tekst. Ik werk veel met Bette Westera, en dan gaat het wel heen en weer. Dan vraag ik haar bijvoorbeeld om iemand in het verhaal te schrijven die vroeger stripteasedanseres is geweest, omdat ik dat graag wil tekenen. Vroeger maakte ik boekomslagen, en tijdens een bespreking bij uitgeverij Meulenhoff zat ik wat te krabbelen op een papiertje, dat doe ik altijd als ik in een vergadering zit. Adriaan van Dis zag dat tekeningetje, en zei: 'Dit wil ik op mijn boek.' Dat is de enige keer dat ik een illustratie maakte zonder dat ik het boek zelfs maar gelezen had. 'Zilver of Het verlies van de onschuld' was dat."

Wat was als kind uw lievelingsboek?
"'Bobo de aap', een heel dramatisch verhaal waarbij die aap doodgaat aan het eind, nadat hij iemand heeft gered uit een brandend huis, geloof ik. Met prachtige tekeningen. En 'Down with Skool', dat las mijn vader me in het Engels voor. Ik begreep er niets van, maar de plaatjes vond ik heel mooi. Wie het geschreven heeft weet ik niet meer; de illustraties waren in elk geval van Ronald Searle."

Zijn er boeken die heel belangrijk in uw leven zijn geweest?
"Nou, het werk van de Franse schrijver Céline heeft mij een tijdlang erg gefascineerd. Die scheldkanonnades. Zijn boeken leerden me dat je als schrijver niet aardig hoeft te zijn om geweldig te kunnen schrijven."

Wat ligt er nu op uw nachtkastje?
"Niets. Nou ja, het ligt vol boeken, maar in het dagelijks leven kom ik heel weinig aan lezen toe. Ik ben blij als ik in bed lig. Maar binnenkort ga ik met vakantie, en dan haal ik het altijd in. Dan lees ik dagen achter elkaar en vergeet ik soms te eten."

Leest u altijd papieren boeken of bent u al aan de e-reader?
"Een e-reader, nee, dat lijkt me verschrikkelijk. De typografie en de bladspiegel zijn zó lelijk. Het enige voordeel lijkt me dat je op je zij liggend in bed kan lezen. Met een zwaar boek is dat nog wel eens lastig. Maar het eerste wat je met een nieuw boek doet, is toch ruiken en voelen? Dat zou ik niet willen missen."

Sylvia Weve (1954) is illustrator. Ze won recentelijk de Gouden Penseel voor haar illustraties in het kinderboek 'Aan de kant, ik ben je oma niet!' van Bette Westera.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden