Sylvana Simons doet aangifte van racisme

Sylvana Simons. Beeld anp
Sylvana Simons.Beeld anp

Sinds ze zich aansloot bij Denk, wordt Sylvana Simons bedolven onder de haatdragende reacties. Ze gaat aangifte doen van racisme, maakte Simons vandaag bekend op de website van de politieke partij. "Ik zie het als mijn plicht om aangifte te doen, want het bestrijden van onrecht begint altijd bij het melden hiervan."

Redactie

Volgens Simons wordt tijd dat het besef in onze samenleving doordringt dat er een duidelijke rode lijn wordt getrokken. "Daders van discriminatie, seksisme en racisme worden aangegeven, opgespoord en bestraft", zegt ze in de verklaring. "Dit besef kan alleen ontstaan als wij allemaal dapper genoeg zijn om van onrecht ook melding te maken."

Klimaat van onverdraagzaamheid
Simons hoopt dat de discussie over racisme niet blijft bij de ophef rond de reacties op haar eigen persoon. "Die reacties zijn exemplarisch voor wat heel veel vrouwen, mannen, moslims, joden, etnische minderheden, migranten, mensen met een beperking, ouderen en homo's dag in, dag uit meemaken op de arbeidsmarkt, op school of op straat", aldus Simons. "Het is van het grootste belang dat dit klimaat van onverdraagzaamheid wordt bestreden. Daar wil ik me met vrouw en macht voor inzetten."

De presentatrice sloot zich eerder deze maand aan bij Denk, de nieuwe politieke partij die naar eigen zeggen staat voor diversiteit, verdraagzaamheid en gelijkwaardigheid. Simons staat bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 op de kandidatenlijst van de partij, volgens partijvoorzitter Selçuk Öztürk in ieder geval op een 'verkiesbare plaats'.

Kort daarna werd de Facebookpagina 'Uitzwaaidag Sylvana Simons op 6 december' gelanceerd door Donny Bonsink (23), die ook de pagina's 'PVV aanhangers' en 'Nederland mijn Vaderland' beheert. Zo'n 42.000 mensen gaven aan daaraan mee te willen doen. In de reacties stonden termen als 'Hoervana Simons' en 'klaagneger'. De pagina is inmiddels uit de lucht gehaald.

'Ronduit walgelijk'
Premier Mark Rutte en minister Lodewijk Asscher (sociale zaken) spraken vorige week schande van de haatdragende reacties op het besluit van Simons. Rutte noemde de beschimpingen 'ronduit walgelijk' en ziet de verantwoordelijken als 'idioten', 'doorgeslagen tokkies' en 'gladiolen'. In verband met de ontwikkelingen wil Denk een debat over racisme in het parlement. De beweging vindt dat het probleem ook door de politiek moet worden opgepakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden