Conflict Bij1

Sylvana Simons biedt excuses aan partijleden Bij1 voor gedrag Gario

Fractievoorzitter Sylvana Simons en Quinsy Gario, de weggestuurde nummer twee van BIJ1. Beeld Hollandse Hoogte /  ANP
Fractievoorzitter Sylvana Simons en Quinsy Gario, de weggestuurde nummer twee van BIJ1.Beeld Hollandse Hoogte / ANP
ANP

Fractievoorzitter van BIJ1 Sylvana Simons heeft haar excuses aangeboden aan partijleden voor het gedrag van Quinsy Gario, die onlangs uit de partij is gezet vanwege wangedrag. Simons deed haar uitspraken zaterdag tijdens een online ledenvergadering van de partij, waar eerder ook voorzitter Jursica Mills al was ingegaan op de kwestie.

Het Tweede Kamerlid zei sorry tegen alle mensen die zich onveilig hebben gevoeld door het gedrag van Gario, die op plek twee stond van de kieslijst bij de Tweede Kamerverkiezingen. Volgens Simons had de rol van Gario binnen de partij voorkomen kunnen worden. “We werden gewaarschuwd dat we het Paard van Troje hadden binnengehaald. We hebben dat niet serieus genomen en dat reken ik mijzelf het meeste aan. Het spijt mij.”

Gario vertoonde volgens de partij “manipulatief en toxisch gedrag”. Hij ontkent dat zelf en zegt geschrokken te zijn door de conclusies. De partij liet onderzoek doen naar de beschuldigingen. Simons bedankte in haar toespraak alle mensen die hebben meegeholpen aan het onderzoek.

Veel leden wilden meer uitleg over het conflict tussen Gario en de rest van de partijleiding. Mills en Simons zeggen dat Gario meerdere keren is uitgenodigd voor een gesprek, maar dat het niet zover is gekomen.

Lees ook:

Bij1-voorzitter: Quinsy Gario is uit partij gezet vanwege ‘toxisch’ gedrag

Quinso Gario is uit Bij1 gezet omdat hij ‘manipulatief, disrespectvol en toxisch gedrag’ heeft vertoond. Dat verklaarde Bij1-voorzitter Jursica Mills vandaag op de ledenvergadering van Bij1.

Het conflict met Quinsy Gario legt het geruzie bloot in Bij1

Het intrekken van het lidmaatschap van Quinsy Gario leidt tot verzet bij prominente leden en in lokale afdelingen van Bij1. Vooral het landelijk partijbestuur, dat in meerderheid een lichte huidskleur heeft, moet het ontgelden. Dat wordt racisme en ‘koloniale machtsspelletjes’ verweten. De onrust in Bij1 komt op het moment dat de partij er uitstekend voor leek te staan.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden