Sydney op de vlucht voor bosbranden

SYDNEY (Reuter, AP) - 'Zwarte vrijdag', noemen de Australiers de tragedie die zich gisteren in Sydney afspeelde. Duizenden mensen ontvluchtten de buitenwijken van de stad, nu de gigantische bosbranden zo'n drieduizend woningen bedreigen.

“De brand kan vele duizenden huizen verwoesten”, vreest Phil Koperberg, hoofd van de departement dat zich met bosbranden bezighoudt. “Als het er over twee dagen niet meer dan drieduizend blijken te zijn, dan hebben we geluk gehad.”

De vuur heeft inmiddels de stadsrand genaderd, waar gisteren tientallen woningen in as werden gelegd. Een winkelcentrum en een school gingen al in vlammen op. Meer dan twintig mensen werden met rookvergiftiging naar ziekenhuizen gebracht. Branden die het noorden van Sydney bedreigden, konden gisteren nog enigszins worden ingedamd.

Uitgeputte brandweerlieden zijn al de hele week, dag en nacht, in touw om nog te redden wat er te redden valt. Maar de situatie is hopeloos. Zevenduizend brandweerlieden vechten tegen zeker 130 brandhaarden, langs de kustlijn van Nieuw Zuid-Wales. De vlammenzeeen bereikten soms hoogten van 45 meter, waardoor de zon verduisterd werd. In de verlaten bosgebieden is alleen nog het afgrijzelijke geschreeuw te horen van dieren in doodstrijd, vertelde een brandweerman. Voor zover bekend zijn zeventig huizen in de voorsteden in vlammen opgegaan en kwamen drie mensen om het leven, van wie twee brandweerlieden. Om het dode lichaam van Kenneth Lacey naar buiten te krijgen, moesten reddingswerkers in het Australische Crows Nest een muur slopen. Er was geen andere manier om de 433 pond zware man uit zijn woning te krijgen.

Velen brandweerlieden gaven de strijd gisteren op, omdat zij geen enkele kans meer zagen de branden ooit onder controle te krijgen. De harde, warme winden van de zuidoost passaat, die ook de komende twee dagen zullen aanhouden, geven de Australiers in Sydney nog weinig hoop dat hun huis gespaard zal blijven. Tot dusver zijn 400 000 hectare bos en kreupelhout in as gelegd. “Alleen een wonder kan deze ramp nog afwenden”, zei minister Terry Griffiths.

De autoriteiten vermoeden dat driekwart van de branden is aangestoken. De staat heeft een beloning van 130 000 gulden uitgeloofd voor inlichtingen die leiden tot de aanhouding van brandstichters. Een jongen van dertien moet volgende week voor de rechter verschijnen in verband met een brand die donderdag is aangestoken in een noordelijke buitenwijk van Sydney.

Het is niet de eerste keer dat Australie zo zwaar wordt getroffen door bosbranden. In 1983 kwamen 72 mensen om het leven en werden duizenden huizen verwoest bij bosbranden in de staten Victoria en Zuid-Australie. De achtergebleven inwoners van de buitenwijken van Sydney zijn verstoken van elektriciteit. Het gebruik van vaatwassers en van wasmachines is verboden om water te sparen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden