Sydney 2000: de voorpret is al begonnen

De Olympische Spelen van 2000 in Sydney worden net zo'n eclatant succes als de afgelopen jaarbeurs van Atlanta volgens organisatoren en IOC-voorzitter Samaranch zou worden. Waar de rest van de wereld -het Internationaal Olympisch Comité incluis- nog loopt na te rillen van de organisatorische puinhoop in Badlanta, doen Billy Payne en trawanten net of ze gek zijn: ze slaan zichzelf nog steeds vol trots op de borst, vermoedelijk omdat de sluitingsceromonie zich daadwerkelijk heeft voltrokken.

In Atlanta stonden vrolijke meneren uit Australië te verkondigen hoe geweldig het straks in Sydney zal zijn: van half september tot begin oktober een aangenaam klimaat; prachtige nieuwe, milieu-vriendelijke accommodaties op loopafstand van het Olympisch dorp (voor de liefhebbers van wandelen is de roeibaan op 40 kilometer afstand gesitueerd); geen financiële problemen omdat 95 procent van de Australiërs achter de Spelen staat en de overheid veel bijdraagt; gratis vliegtickets voor de 10 000 deelnemers; 100 000 aanmeldingen voor de 35 000 vacatures voor vrijwilligers en een lage gewelddadigheidsgraad in de stad. Sydney begint dus minstens zo veelbelovend als Atlanta een jaar of vier geleden deed.

Gisteren maakte voor de tweede maal een zittende voorzitter van het organisatiecomité (Socog) plaats voor een nieuwe preses. Met instemming van IOC-president Samaranch klom Michael Knight, minister van olympische zaken in Australië, op de troon. Zijn voorganger Iliffe achtte het met Atlanta in het achterhoofd verstandig dat de regering zijn verantwoordelijkheid zou nemen in het mega-project. Precies zoals dat binnen het IOC al aan de vooravond van de Spelen van Atlanta als wens werd uitgesproken. Politiek als garantie, dat klinkt velen kennelijk vertrouwder in de oren dat het bedrijfsleven.

Vanwege de voorpret alvast het archief in gedoken.

13 oktober 1993, drie weken (!) na de uitverkiezing van Sydney boven Peking: de geraamde kosten blijken verdubbeld. De sluitende begroting waarmee IOC en bevolking van de staat Nieuw-Zuid Wales een rad voor ogen is gedraaid bedroeg nog geen twee miljard gulden. Niet vermeld was dat de bouwkosten van accommodaties daarbuiten vielen. In werkelijkheid zou sprake zijn van 3.8 miljard gulden aan kosten.

14 oktober 1993: In het parlement van de deelstaat Nieuw-Zuid Wales komen oude documenten boven tafel van een topambtenaar van het ministerie van financien, waarin wordt gesteld dat rekening moet worden gehouden met een hoog verlies. Het eerste memo van Percy Allan, secretaris van het ministerie, is gedateerd oktober 1992. Er werd melding in gemaakt van een mogelijk nadelig saldo van anderhalf miljard gulden. Bovendien stelde Allan toen voor een uitgebreide risicostudie te houden. Hij adviseerde enkele weken daarna zelfs de kandidatuur in te trekken om niet verstrikt te raken in een oncontroleerbare financiele situatie. De regering van Nieuw-Zuid Wales legde de aanbevelingen naast zich neer met het argument dat de Spelen zichzelf waarschijnlijk terug zouden betalen.

26 juni 1994: de bouw van een multifunctionele sporthal komt wegens te hoge kosten te vervallen. Er wordt gezocht naar bestaande accommodaties om turnen, handbal en volleybal onder te brengen, hetgeen ten koste gaat van de compactheid van de Spelen.

25 mei 1995: het bedrijfsleven blijkt geen belangstelling te hebben voor de bouw van een tennispark en honkbalstadion. Ook hier wordt naar bestaande accommodaties gezocht die tijdelijk kunnen worden aangepast.

21 mei 1996: de financiële bijdrage van de organiserende staat Nieuw-Zuid Wales is met 500 miljoen gestegen naar 2.5 miljard gulden. Met de bouw van het Olympisch dorp (geraamde kosten 1 miljard gulden) is in de begroting geen rekening gehouden, Socog hoopt op uitbesteding aan de private sector.

juli 1996: Juan-Antonio Samaranch prijst Socog met de professionele wijze waarop de Spelen van 2000 worden voorbereid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden