Sweetie lokte binnen no time duizenden pedofielen in de val

Zodra het virtuele meisje Sweetie zich in online chatprogramma's begaf, kreeg ze binnen een paar minuten tientallen verzoeken van volwassenen die online seks wilden. Beeld anp
Zodra het virtuele meisje Sweetie zich in online chatprogramma's begaf, kreeg ze binnen een paar minuten tientallen verzoeken van volwassenen die online seks wilden.Beeld anp

Het heeft ruim een jaar geduurd, maar vandaag is het zover: de eerste pedofiel is veroordeeld wegens webcamseks met het virtuele meisje Sweetie. De Australische man kreeg twee jaar gevangenisstraf. Kinderhulporganisatie Terres des Hommes noemt het vonnis een 'belangrijke doorbraak in de strijd tegen deze vorm van kinderuitbuiting', maar is niet onverdeeld enthousiast. "Het project was minder succesvol dan we hadden gedroomd."

De uitspraak van de Australische rechter kan een precedent scheppen voor toekomstige rechtszaken, zegt Paul Wolters van Terres des Hommes. "Maar arrestaties waren niet het hoofddoel van deze actie. Wij willen vooral aankaarten dat er alternatieve opsporings-mogelijkheden zijn waarmee je effectief pedofielen op kunt sporen."

Kindersekstoerisme via de webcam is de afgelopen jaren sterk in opkomst. Hierbij benaderen pedofielen arme kinderen op internet om tegen betaling seksuele handelingen voor de webcam te verrichten. Om deze mannen op te sporen heeft Terres des Hommes vorig jaar de avatar 'Sweetie' ontworpen, een 9-jarig Filippijns meisje. Zodra Sweetie zich in openbare chatprogramma's begaf, ontving ze binnen een paar minuten talloze verzoeken van volwassenen die online seks wilden.

Amsterdams kantoortje
Wat de pedofielen niet wisten, was dat achter het bevallige Filippijnse meisje vier volwassen medewerkers van Terres des Hommes schuilgingen. Vanuit een Amsterdams kantoortje wisten zij in 10 weken tijd zo'n duizend pedofielen in de val te lokken. Hun gegevens werden doorgespeeld aan Europol, maar toch leidt de grootscheepse actie nu - een jaar later - pas tot de eerste veroordeling van één enkele dader. Een tegenslag? "Het was minder succesvol dan we hadden gedroomd", geeft Wolters toe. "Kennelijk staat het aanpakken van online kindersekstoerisme niet hoog op de prioriteitenlijst bij politie-autoriteiten."

Wolters merkt wel dat er sinds de digitale lokroep van Sweetie een aantal verbeteringen op gang zijn gekomen. "In de Filippijnen wordt bijvoorbeeld de straf voor kindersekstoerisme verzwaard. Het probleem is dat online seks met kinderen vrijwel overal verboden is, maar de politie treedt gewoon niet hard genoeg op. Dat is schokkend. We willen graag weten waar dat aan ligt."

Toch is de veroordeling van de Australische pedofiel een bescheiden succesje te noemen dat wellicht gevolgen kan hebben voor toekomstige rechtszaken. Hoewel vorig jaar discussie ontstond over de vraag of je iemand kunt veroordelen voor het chatten met een virtueel meisje, was dit voor de rechter geen reden tot mildheid: "Als je denkt dat het om een 9-jarig meisje gaat, dan is dat genoeg voor een veroordeling", aldus het vonnis.

Dutch Design Awards
Het 'succes' van Sweetie is mede te danken aan haar ingenieuze ontwerp, waarmee de ontwerpers van het Filippijnse meisje dit weekend nog de winnaars waren van de Dutch Design Awards. De animatie is niet van echt te onderscheiden, kan praten en bewegen en wist in korte tijd veel mannen aan zich de binden. "Voor de jury is Sweetie een overtuigend voorbeeld van wat design voor ons kan betekenen. Het helpt de wereld vooruit met een interactieve aanpak van een fenomeen waarvoor velen liever de ogen sluiten. Deze eyeopener gaf de jury kippenvel", luidde de beoordeling.

Op dit moment werkt Terres des Hommes aan een vervolg op het opsporingsproject met Sweetie, maar het Filippijnse meisje zal daar geen onderdeel van uitmaken. "De vier medewerkers van vorig jaar trouwens ook niet", zegt Wolters desgevraagd. "Voor hen was het geen fijne periode. Ze hebben heel heftige dingen gezien." Wat het project precies inhoudt, wil de organisatie nog niet prijsgeven.

De Australische man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, maar zal waarschijnlijk binnenkort vrijkomen omdat hij al acht maanden in voorarrest heeft gezeten. Hij moet wel deelnemen aan een behandelingsprogramma voor zedendelinquenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden