Sweet sixteen, voor het laatst met een pilsje

Jongeren over het verbod op alcohol

DAPHNE VAN BREEMEN

DRUNEN - Samen met haar vriendinnen danst Sam Maassen (16) uit Waalwijk in café 't Hart van Drunen. De meiden schudden met hun jonge lijven en de haren zwiepen wild in het rond. Het is de maandelijkse Sweet-sixteenparty waar veel jongeren uit het Brabantse Drunen en omgeving op af komen.

Na deze vrijdagavond zal het feest er voor Sam en haar vriendinnen anders uitzien. Voor bier of Jillz (een soort cider) hoeven ze dan niet meer te komen: woensdag gaat de nieuwe alcoholwet in. De leeftijdsgrens om alcohol te kopen gaat van 16 naar 18 jaar.

Onzin, vindt Sam. "Het maakt niet uit of je zelf je hersenen verpest door een drankje te kopen of dat je iemand die wél achttien is drank voor je laat kopen en zo nog steeds je hersenen kapot maakt."

Ze doelt op de truc waar verschillende kroegeigenaren ook voor vrezen: jongeren laten straks hun drankje door iemand van achttien jaar of ouder halen.

Moeten zestienjarigen dan maar helemaal geweerd worden uit uitgaansgelegenheden? Bas van Hulten, eigenaar van 't Hart van Drunen, zegt van niet.

Hij werkt straks met polsbandjes. "Maar ik kan niet controleren of iemand van achttien jaar of ouder drank doorgeeft aan een zestien- of zeventienjarige. Ik kan moeilijk in de gaten houden of er geen Bacardi in een glas cola wordt gegoten", vertelt hij achter in de keuken waar het personeel de emmertjes met mixdrankjes vult.

Het gedreun van de muziek is er nog steeds goed te horen. Liever had Van Hulten gezien dat de overheid de ondernemers meer tijd had gegeven om de omslag te maken, om te zien wat het beste werkt.

"Nu moeten we hals over kop overstappen. Over zes maanden kan ik pas zeggen of er minder zestienjarigen komen of niet."

Nathalie Rombeek (17) uit Waalwijk snapt wel waarom de nieuwe wetgeving wordt ingevoerd. "Er wordt zo vaak misbruik van alcohol gemaakt. Een vriend van mij is iedere week zat", verzucht ze met een stem vol weerzin.

Met zijn lengte steekt Yannik Woondes (16) uit Drunen overal bovenuit. Zijn vrienden zijn allemaal een kop kleiner. Yannik wordt vaak ouder geschat. Een drankje halen voor bekenden ligt dus voor de hand. "Ik krijg veel voor elkaar met mijn lengte, dus ik kan het proberen. Al houd ik me liever aan de regels." Yannik mag straks niet alleen tijdens het stappen niet meer drinken, maar ook bij hem thuis gaat het verbod gelden.

Thuis een biertje drinken is nu verleden tijd. "Mijn ouders hebben gezegd: 'Zo is nu de wet.' Ze vinden dat ze één lijn moeten trekken." Toch vindt hij het ook jammer. "Ik moet nu nog twee jaar wachten voor ik weer mag drinken."

Drinken jongeren straks toch in de kroeg en worden ze tijdens een controle gesnapt, dan riskeren zij een boete van negentig euro.

Yanniks ouders zijn daar duidelijk over: dat bedrag moet hij zelf betalen. Hij zegt dan ook na woensdag van de alcohol af te blijven.

Dronkemanspraat of niet, de volgende Sweetsixteenparty moet dat uitwijzen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden