SVV/Dordrecht in De Vliert compleet weggespeeld

Van onze sportredactie

Met de Deense middenvelder Dennis Heine (ex-VCV Zeeland) en de pas 20-jarige spits Dirk-Jan Derksen als absolute uitblinkers joeg Den Bosch de ploeg van Han Berger zaterdag de stuipen op het lijf. "Een score van 4-0 of 5-0 was veel normaler geweest" , vond ook Berger, die geen goed woord overhad voor zijn zwalkende ploeg.

Voor Berger werd al heel snel duidelijk dat er zaterdag geen eer te behalen viel in De Vliert. Berger: "Die gastjes speelden met zo'n overtuiging en technisch z sterk. Bij ons liepen er vijf, zes gewoon te lanterfanten. Dan kun je niets anders meer verwachten dan dit. Ik ben blij dat het maar 2-0 is geworden."

Den Bosch had al binnen het kwartier op fluweel kunnen zitten, maar Van Eck, Nijhuis en Derksen misten schitterende kansen. Pas kort voor de pauze brak Derksen met een fraaie snoekduik de ban. In de tweede helft wankelde SVV opnieuw lange tijd. De zwakke Bossche tweede spits Raymond Smeets liet drie dotten van kansen liggen, Erik Meulendijk kopte de bal op de lat en Derksen draaide Brian Wilsterman helemaal dol. Bij een van de talrijke acties van Derksen maakte Wilsterman hands. Scheidsrechter Blom legde de bal op de stip en de nieuwe Bossche vedette, Dennis Heine, deponeerde 2-0 in het net.

Vitesse-FC Groningen

Een Duitser moet Nederlandse voetballers effectief leren aanvallen. Dat zal wel even duren. Vitesse haalde Herbert Neumann omdat hij aanhanger is van het offensief. Maar twee wedstrijden resulteerden in twee gelijke spelen en een doelpunt. De ouverture voor eigen publiek tegen FC Groningen mislukte en eindigde in 0-0.

Neumann vroeg na afloop om wat geduld. "Het moeilijkste van voetbal is spectaculair te spelen en te winnen. Hoeveel ploegen op de wereld kunnen dat?" Aanvankelijk leek de tactiek van Vitesse te slagen. Het plan was Groningen meteen op te jagen, tot fouten te dwingen. Vrij "onduits" dus. Dat lukte aardig, maar het doelpunt bleef uit. Ondanks de mooiste aanval van de wedstrijd. Latuheru stuurde Laamers diep, diens voorzet plofte op de pantoffel van Cocu. Lodewijks redde met een reflex.

Mede vanwege de nieuwe terugspeelregel bleef het tempo hoog. Groningen-coach Pim Verbeek benadrukte, dat drie van zijn spelers kramp kregen en dat lag beslist niet aan de belabberde conditie. De doelmannen werden vaak gedwongen de bal een lel te geven, waardoor het middenveld overgeslagen werd. Pim Verbeek is allang blij dat hij een representatief elftal op de been kan brengen. De trainer mist de vaste krachten Djurovski, Meijer, Olde Riekerink, Veenhof en Gall en moest in de rust doelman Lodewijks vervangen door de 19-jarige debutant Roorda. Spits Hamming, eveneens negentien, deed voor het eerst mee in de basis. Hij was gevaarlijk, dwong veel af.

Willem II-FC Twente

FC Twente herstelde zich tegen Willem II met verve van de nederlaag (5-0) vorige week tegen Feyenoord. Niet alleen haalden de Twentenaren in Tilburg de winst binnen (0-1), dat gebeurde bovendien met overtuigend veldspel, waartegen Willem II niets had in te brengen. Vanuit een gesloten verdediging het spel goed opbouwend, hadden de bezoekers de wedstrijd vanaf het begin onder controle. Zwijnenberg, Arts en De Boer waren aan Twentse kant de schakels die immer aanspeelbaar waren, terwijl bij Willem II de beoogde spelbepalers amper in het stuk voorkwamen.

De enige treffer van de wedstrijd viel vijf minuten voor de rust. Op links bereidde uitblinker Arts goed voor. Hij gaf de bal aan De Boer, die op zijn beurt het leer pasklaar legde voor Gaasbeek. Vanaf zestien meter had hij geen moeite Willem II-doelman Jansen met een droge schuiver kansloos te laten. Na de rust verzuimde FC Twente de wedstrijd snel af te maken.

Opvallendste man van de wedstrijd was scheidsrechter Luinge. Hij floot foutloos, maar moest om de nieuwe instructies consequent te kunnen toepassen, maar liefst zes keer naar de gele kaart grijpen. Ondermeer gebeurde dat bij een getructe kopbal van Willem II-verdediger Bogers. Nadat hij de bal had opgewipt kopte hij terug op Jansen, die de bal weliswaar slechts met de voet beroerde, maar desondanks hoorde fluiten.

MVV-FC Utrecht

De rol van vrijbuiter die MVV vorig seizoen in de eredivisie vervulde, is deze competitie nog niet voor de Maastrichtenaren weggelegd. In de eerste thuiswedstrijd werd MVV zaterdagavond door een slim FC Utrecht op een pijnlijke 3-0 nederlaag getrakteerd.

Het zwaartepunt van de wedstrijd lag in de eerste negen minuten, toen FC Utrecht de thuisclub overrompelde. Twee goede voorbereidende acties van Smolarek leverden zijn ploeg twee doelpunten op. Al na twee minuten haalde Van Diemen in vrije positie verwoestend uit (1-0). Even later strafte Vierklau met een lage schuiver de tekortkomingen in de falende MVV-verdediging koelbloedig af (2-0).

De doelmannen speelden in de Geusselt een cruciale rol. Waar Van Ede FC Utrecht overeind hield met knappe reflexen op schoten van Visser en Scheepers, maakte zijn collega Van Grinsven kapitale fouten. Zijn ondoortastend optreden drukte het nerveuze MVV al in een vroeg stadium in een kansloze positie. Vanaf het moment dat de sterke Smolarek de Utrechtenaren nog voor de rust aan een beslissende voorsprong van 0-3 hielp, was de spanning uit de wedstrijd. Na de pauze deed MVV een vertwijfelde poging iets terug te doen. FC Utrecht bleef echter gemakkelijk overeind.

Roda JC-Volendam

Vorig seizoen bezorgde Volendam Roda JC in eigen huis een dreun van jewelste door een 5-1 overwinning, zondag mochten de gasten blij zijn dat ze niet met een nederlaag met soortgelijke cijfers naar huis konden. Volendam deed niets om de ouverture van Roda JC voor eigen publiek te verstoren. Dat de score beperkt bleef tot 1-0 (doelpunt Hanssen) was vooral te wijten aan een hele reeks missers van de Kerkraadse voorwaartsen.

Een sterke verdediging en strijdlust moeten dit seizoen de wapens van Roda JC worden, want aanvallend heeft de club problemen met de afwerking. De mooiste uitgespeelde kansen werden om zeep geholpen. Iets waaraan vooral Michel Haan (onder meer op de lat) zich bezondigde. In de tweede helft, toen Volendam leek af te stevenen op een gelukkig gelijkspel, ging de zwak spelende Rene Binken afschuwelijk in de fout. Hij verspeelde de bal aan Eric van der Luer, die Eugene Hanssen in stelling bracht: 1-0.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden