Svetlanov geeft met Bizet Haags orkest de moed terug

DEN HAAG - Jevgeni Svetlanov zette zaterdagavond als chefdirigent van het Residentie Orkest met composities van Georges Bizet de puntjes op de i. De werken van de schepper van opera's als 'De Parelvissers' en 'Carmen', bleken bij uitstek geschikt voor verfijning van het ensemblespel.

Bizet bediende Svetlanov op zijn wenken. Zo kwamen complete orkestgroepen, zoals de eerste violen en de koperblazers, afzonderlijk en uitvoerig aan bod. De chefdirigent nam er alle tijd voor. De gekozen tempi waren over het algemeen zo breed dat het leek alsof hij iedere maat op kwaliteit en afwerking inspecteerde. Het klinkend resultaat was verrassend; het Residentie Orkest liet zich van de allerbeste kant horen.

In het kostelijke 'Jeux d'enfants' was het orkest nog niet echt goed op dreef. De diverse onderdelen kwamen enigszins stijfjes en stroef over het voetlicht, bovendien was er lang niet altijd sprake van welluidendheid. Het feest begon bij de enige symfonie die Bizet ooit schreef, een werk dat eerst tachtig jaar na zijn dood werd ontdekt. Bizet is wat betreft populariteit trouwens nooit verwend, zelfs de succes-opera Carmen werd destijds koel ontvangen. Zijn symfonie componeerde hij op zeventienjarige leeftijd, een juweeltje maar in de concertpraktijk nog altijd een stiefkind.

Niet bij Svetlanov, die dat stiefkind omarmde als een eigen kind. Het is lang geleden dat de violen zo klankrijk speelden als in het gevoelvolle adagio. De verwarmende gloed en de intensiteit van het allegro vivace komen geheel op rekening van Svetlanov die het orkest tot deze hoogten wist te inspireren en daarmee zijn kwaliteit andermaal bewees.

Beide Arlésienne-suites bezitten niet de zeggingskracht om bij voortduring te boeien, maar ook hier leek het orkest als herboren. Svetlanov etaleerde al die acht stukjes zo voordelig en stralend mogelijk, de orkestleden overtroefden elkaar in wonderschone passages. Het voorspel tot de eerste acte van Carmen werd met een ovatie beloond en Svetlanov genoot zichtbaar van zijn succes. Dirigent en orkest droegen het geloof in elkaar en in de toekomst op overtuigende wijze uit.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden