Sven Kramer wijst zijn troonopvolger aan

Sven Kramer lacht, Patrick Roest volgt tijdens de training in Hamar. Beeld ANP
Sven Kramer lacht, Patrick Roest volgt tijdens de training in Hamar.Beeld ANP

Schaatsen lijkt wel een beetje op een monarchie. Sven Kramer, deze eeuw de onbetwiste koning van het schaatsen, wees vandaag in de catacomben van het Vikingsktpet in het Noorse stadje Hamar, 130 kilometer ten noorden van Oslo, zijn troonopvolger aan.

Guus Mater

Zijn naam is Patrick Roest, een 21-jarige Zuid-Hollander. Halverwege het toernooi om het wereldkampioenschap bezet Roest met geringe achterstand op Kramer, de tweede plaats. Derde is ook een Nederlander, Jan Blokhuijsen.

Roest moet op de 1500 meter 43-honderdste seconden sneller zijn dan Kramer om de eerste plaats in het tussenklassement over te nemen. Als dat gebeurt en dat is gezien de sterke mijl van Roest niet denkbeeldig, zal Kramer op de afsluitende tien kilometer orde op zaken stellen en zijn negende wereldtitel opeisen. Maar toch, Kramer was duidelijk. De troonopvolging is geregeld.

Niet helemaal tevreden

Kramer won de 5000 meter in 6.12,33. Helemaal tevreden was hij daarover niet. "De rondetijden schommelden te veel om in de buurt van het baanrecord (6.09,74) te komen." Even tevoren had Roest een fascinerend gevecht tegen Blokhuijsen in zijn voordeel beslist in door hem nimmer tevoren verwezenlijkte tijd. Daardoor en door de sterke sprint van Roest moest Kramer aardig wat werk verrichten om zijn opvolger voor te blijven. Beste tijd op de 500 meter kwam op naam van de Japanner Shota Nakamura: 36,00.

Kramer, die in april 31 wordt, voelt zich niet gedwongen mee te werken aan zijn eigen opvolging. "We helpen elkaar, maar dat gaat op een natuurlijke manier. Ik ben niet de docent." Je kunt de rol van Kramer natuurlijk niet vergelijken met die Jac Orie, de coach van de succesploeg van LottoNL-Jumbo, waarbij ook veteraan, misschien wel de echte docent, Douwe de Vries, is aangesloten. Roest zei in Hamar van iedereen te leren. Troonopvolger? De schaatser hapt in een banaantje en grijnst. Hij vindt dat wel een erg groot woord.

'Vorstin' Wüst

Bij de vrouwen wordt ook de 'vorstin' belaagd. Ireen Wüst weet dat ze aan de Tsjechische Martina Sábliková al jaren een geduchte tegenstandster heeft. Als grote kampioenen wisselen ze al elkaar af. Op die manier is de vergelijking met Koning Kramer niet van toepassing.

In Hamar bezet na de eerste dag zowaar de Japanse Miho Takagi de eerste plaats. Voor Wüst en nummer drie, Antoinete de Jong, die in de rangschikking Sábliková voor is. De Nederlandse rijdsters zijn zeker niet verrast door de verschijning over de 23-jarige Takagi, die over de snelste sprint beschikte (38,15) en op de drie kilometer goed bij bleef. Onder leiding van de Nederlandse trainer Johan de Wit heeft Takagi, die ook een goede 1500 meter in de benen heeft, technisch veel vooruitgang geboekt.

De langste afstand was toch voor Sábliková (4.02,21). Wüst verloor in haar rit de rode band, die aangeeft dat ze in de buitenbaan was gestart. Daarvoor zou ze gediskwalificeerd kunnen worden, maar de actie bleef zonder gevolgen.

Lees ook: Allrounder Roest volgt het spoor van Kramer

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden