'Sven Kramer grijpt de Olympische Spelen aan om met z'n schaatsprestaties goede sier te maken'

Filosoof Coen Simon laat zien hoe je uitspraken uit het nieuws fileert

COEN SIMON

Al dat gedoe rond de homo en de Spelen in Sotsji, moet Sven Kramer gedacht hebben, overschaduwt de deugdzame inspanningen van de homo ludens - de spelende mens die Kramer zelf wenst te zijn. "Als sporter wil ik ver van die discussie blijven", schreef hij in zijn column in De Telegraaf van 17 januari. "Ik ga naar de Spelen om maximaal te presteren, niet om actie te voeren. Al ben ik me er terdege van bewust dat er in Rusland een hoop dingen beter kunnen en moeten."

Ik ben nooit zo'n voorstander van professionalisering van de sport, omdat sport dan vervreemdt van de samenleving. Maar zou er eens heel serieus werk worden gemaakt van die professionalisering, dan heeft dat hopelijk tot gevolg dat de sporter echt alleen nog maar sport en zich niet meer op het gladde ijs van de moraal begeeft. Kramer weet 'dat er in Rusland een hoop dingen beter kunnen en moeten.' Het staat genoteerd. Schaatsen maar. Nee, er moest hem nog meer van het hart. "Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat politici de Spelen aangrijpen om goede sier voor zichzelf te maken." En dat allemaal 'over de rug van de sport'.

Cabaretier Anne Jan Toonstra reageerde onmiddellijk op zijn openbare facebookpagina: "Ik heb de indruk dat Sven Kramer de Olympische Spelen aangrijpt om met z'n schaatsprestaties goede sier te maken."

Op het gevaar af dat ik de grap om zeep help, ga ik toch uitleggen waarom die zo raak is. De geestigheid, dat ziet u zelf ook wel, die schuilt in de ongerijmdheid van de vergelijking. Waar Kramer de politicus hekelt die het succes van de ander gebruikt voor eigen politieke doeleinden, daar kritiseert Toonstra de sportman die een sportpodium misbruikt voor sportprestaties. Kramer heeft er bovendien, we hebben het tot vervelens toe moeten horen, 'zijn hele leven naar toegewerkt'. Dus van 'aangrijpen' is ook niet echt sprake.

Maar wat de grap tot een perfecte scherts maakt, is dat de Spelen daadwerkelijk tot doel hebben om door middel van sport bij te dragen aan een vreedzamere en betere wereld, 'het bevorderen van Olympisme'.

Door de sportprofessionalisering dreigen we te vergeten dat sporters de samenleving dienen en niet andersom. Wereldvrede over de rug van Sven Kramer. Dan heb je wel een applausje verdiend.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden