Suu Kyi: Onenigheid over eed is vooral een technische kwestie

De Burmese oppositieleider Aung San Suu Kyi zegt goede hoop te hebben dat de onenigheid over de eedaflegging in Burma snel wordt opgelost. Ze noemt het probleem vooral technisch van aard. "We hopen dat anderen dit ook zo zien en de kwestie niet zodanig op de spits drijven dat die eindigt in een politieke patstelling", aldus Suu Kyi gisteren.

Haar NLD-partij ligt overhoop met president Thein Sein over de eed voor nieuwe parlementsleden. In de tekst staat dat parlementariërs de grondwet moeten beschermen, maar de NLD vindt de in 2010 onder de militaire junta opgestelde grondwet ondemocratisch en wil die op belangrijke punten juist wijzigen. Suu Kyi wil de formulering daarom veranderen in 'respecteren', maar de Burmese regering weigert dat tot nu toe.

Om die reden hebben de 43 NLD-leden die onlangs zijn gekozen tijdens tussentijdse verkiezingen, afgelopen maandag niet in het parlement plaatsgenomen. Dit tot grote teleurstelling van veel Burmezen. De NLD en Suu Kyi stonden sinds 1990 buitenspel in de harde militaire dictatuur die Burma tot 2011 was.

De kwestie leidt onder leden en aanhangers van de NLD tot veel discussie. Sommigen vinden Suu Kyi's standpunt over dat ene woord in de eed te principieel en zouden liever zien dat de NLD-leden de omstreden eed gewoon afleggen en dan vanuit het parlement proberen de constitutie te wijzigen.

Anderen wijzen erop dat dat vrijwel onmogelijk is, omdat grondwetswijzigingen een meerderheid van 75 procent vereisen in het door ex-militairen gedomineerde parlement. Bovendien zijn zij bang dat wanneer NLD-parlementariërs beloven de grondwet te 'beschermen', zij door de haviken onderuit worden gehaald zodra zij wijzigingsvoorstellen doen.

Suu Kyi's voorzichtige optimisme over de kwestie is mogelijk gebaseerd op de woorden van Thein Sein, die begin deze week zei dat "het mogelijk is de tekst te wijzigen, als dat in het publieke belang is". Maar hoe of wanneer hij dat zal doen liet de president in het midden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden