Suu Kyi blijft onder huisarrest

Burmezen protesteren voor de Burmaanse ambassade in Tokyo. (AP) Beeld
Burmezen protesteren voor de Burmaanse ambassade in Tokyo. (AP)

De Europese Unie eist de onmiddellijke vrijlating van Aung San Suu Kyi, de oppositieleidster in Burma. De Britse premier Gordon Brown is „bedroefd en boos" over de veroordeling van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Zij kreeg vandaag te horen dat haar huisarrest met anderhalf jaar wordt verlengd, zodat zij niet kan meedoen aan de voor volgend jaar geplande verkiezingen.

Brown sprak van een schijnproces en riep de VN-Veiligheidsraad op een wereldwijd wapenembargo tegen het militaire bewind in te stellen. Maleisië riep de Asean, de organisatie van Zuidoost-Aziatische landen, op een extra vergadering in te lassen. „De verkiezingen zouden vrij en eerlijk moeten zijn”, aldus Anifah Aman, chef van de Maleisische diplomatie.

Australië vroeg om de onmiddellijke vrijlating van Aung San Suu Kyi en 2000 andere politieke gevangenen. De Franse president Sarkozy wil de EU-sancties tegen Burma aanscherpen. Hij sprak over een ban op handel in hout en diamanten, maar liet de olie buiten beschouwing. Het Franse oliebedrijf Total handelt nog steeds met het regime.

VN-topman Ban Ki-moon liet weten „ernstig teleurgesteld” te zijn over de nieuwe veroordeling van de Myanmarese oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Hij eist dat ze onmiddellijk in vrijheid wordt gesteld.

Suu Kyi kreeg vandaag te horen dat het regime haar huisarrest met anderhalf jaar heeft verlengd, omdat ze een Amerikaan onderdak heeft gegeven. De man was in mei ongezien naar haar huis gezwommen, en ze had hem een paar dagen laten blijven. Volgens een rechtbank had ze daarmee de voorwaarden geschonden van haar huisarrest.

De protesten tegen het zoveelste ’proces’ tegen de oppositieleidster kwamen van een groter aantal landen en organisaties dan ooit tevoren, en werden geleid door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Ook diverse sterren als Brad Pitt en David Beckham riepen op tot vrijlating van Suu Kyi.

De rechtbank in Rangoon veroordeelde haar tot drie jaar gevangenisstraf, maar de minister van binnenlandse zaken liet direct na het vonnis weten dat juntaleider generaal Than Shwe heeft besloten dat Suu Kyi daar maar de helft van hoeft uit te zitten, thuis onder huisarrest.

Ook de straffen van Suu Kyi’s vrouwelijke huisgenoten zijn gehalveerd tot achttien maanden. De 53-jarige Amerikaan John Yettaw, die Suu Kyi in de nesten bracht door naar haar huis te zwemmen, werd eveneens tot gevangenisstraf veroordeeld. Hij kreeg drie jaar voor schending van Suu Kyi’s huisarrest, drie jaar dwangarbeid wegens overtreding van immigratiebepalingen en nog een jaar voor zwemmen in een verboden zone. Of Yettaw de straffen tegelijkertijd mag uitzitten was niet meteen duidelijk.

Than Shwe liet weten Suu Kyi’s straf te hebben verminderd om ’de vrede en rust te bewaren’ en omdat zij de dochter is van Aung San, de held van Birma’s onafhankelijkheidsstrijd tegen Groot-Brittannië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden