Susan Smit 'Aannemelijke mystiek'

Susan Smit (1974) is schrijfster, columniste en heks.

Schrijf je meer of lees je meer?

„Ik schrijf meer. Het afgelopen jaar zat ik in de jury van de Libris-prijs. Daardoor heb ik meer gelezen dan andere jaren. Toch heb ik alsnog meer geschreven dan gelezen.”

Hoeveel boeken heb je?

„Oei, daar ben ik slecht in. Ik denk een stuk of zeshonderd. Daar komen er per jaar zo’n vijftien bij. In de woonkamer staat een boekenkast met lievelingen Kundera, Haasse, Roth en Márai. In mijn werkkamer staan de boeken die ik gebruik voor research. Verder liggen er overal stapels te recenseren boeken.”

Doe je wel eens boeken weg?

„Ik krijg er twee per dag. Die kun je niet allemaal houden. Het criterium om ze te bewaren is dat ze herleesbaar moeten zijn. En sommige boeken houd ik niet alleen omdat het klassiekers zijn, maar ook omdat ik er speciale herinneringen aan heb. Zo bewaar ik de boeken van Doris Lessing omdat ik haar eens heb ontmoet en ze grote indruk op me maakte.”

Waar lees je doorgaans?

„Thuis in een soort love chair, een lekker comfortabele stoel. Maar het meest en het liefst lees ik in de trein als ik op weg ben naar een lezing. Het geeft me rust als ik weet dat ik verplaatst word. In drie uur tijd lees ik dan zo een boek uit.”

Door welk boek ben je gaan schrijven?

„’Het huis met de geesten’ van Isabel Allende, waarin de scheiding tussen leven en dood vervaagt en waarbij op een terloopse manier het mystieke wordt beschreven. Dat heeft mij vermoedelijk aan het schrijven gezet. Ik las het als meisje van twaalf en besefte: Je kunt blijkbaar je eigen werkelijkheid scheppen, en die ook nog eens voor de lezer aannemelijk maken.”

Lees je ook non-fictie?

„Ja, maar veel minder dan fictie. Het zijn bijna alleen romans die ik lees. Maar ik bespreek wel eens non-fictie en voor mijn boeken doe ik veel research, wat vaak eveneens non-fictie is. Zo put ik voor mijn onlangs verschenen boek ’Vloed’ uit ’Het vuur brandde voort’ van Henriette Roland Holst. Zij is in mijn boek het speelkameraadje van de hoofdpersoon, mijn overgrootmoeder Adriana van Konijnenburg, dus dan moet ik wel de juiste details weten.”

Wat is je favoriete jeugdboek?

„’De gebroeders Leeuwenhart’ van Astrid Lindgren. Een magisch boek dat ik niet durf te herlezen omdat ik bang ben dat het dan tegenvalt. Bovendien is het bij uitstek een voorleesboek. Je moet het horen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden