Surrealisisch woordenspel euthanasie

Dat was een bijzonder artikel, op vrijdag 20 maart in Trouw. Het oordeel 'onzorgvuldig', dat een enkele keer per jaar door een van de vijf Regionale Toetsingscommissies Euthanasie wordt gegeven aan een uitgevoerde euthanasie, doet onrecht aan het functioneren van de Levenseindekliniek, de enige instelling van Nederland die in korte tijd al vier keer dat oordeel 'onzorgvuldig' te verwerken kreeg. De secretaris van de Commissies, Nicole Visée, betoogt dat het oordeel 'onzorgvuldig' te onvriendelijk en te negatief klinkt. Volgens haar zouden de commissies nadenken over een betere formulering: "In onze oordelen schrijven wij dat een arts niet overeenkomstig de zorgvuldigheidseisen heeft gehandeld, maar op onze website hebben we het over 'onzorgvuldig' en 'zorgvuldig' Dat is korter. Maar in de beeldvorming gaat dat, onbedoeld, een eigen leven leiden."

Het is om meer dan één reden een bijzondere uitspraak. Allereerst is het bijzonder omdat dit de weg opent naar hilarisch taalgebruik. Als onzorgvuldig niet meer onzorgvuldig mag heten, dan moet ondraaglijk lijden in het vervolg dus 'niet zo draaglijk lijden' worden genoemd, en als iemand ontrouw is, heet het dat hij/zij 'niet zo trouw' is. Het heeft iets surrealistisch.

We hebben een Euthanasiewet waarin zorgvuldigheidseisen staan. Houdt een arts zich daaraan, dan is er geen sprake van vervolging omdat hij voor zijn handelen het stempel 'zorgvuldig' krijgt. Houdt hij zich daar niet aan... Hoe moet je dat anders dan 'onzorgvuldig' noemen? Partieel onzorgvuldig? Een kwart onzorgvuldig? Wordt voor de misdadiger die het vervelend vindt dat zijn handelen een misdaad wordt genoemd de taal ook aangepast?

Ten tweede is het bijzonder omdat niet de leden van de toetsingscommissie genoemd worden in het artikel, maar alleen de secretaris van die commissies. Wij vonden dat intrigerend: zegt Visée dit namens alle commissieleden (onder wie juristen, artsen en ethici) of zegt ze dit op persoonlijke titel?

Je zou bijna denken dat de RTE-secretaris een persoonlijk linkje heeft met de Levenseindekliniek. Want waarom zou die Levenseindekliniek, sorry, levenseinde klinkt zo hard, die Nietgeboortegerichte Instelling een hand boven het hoofd moeten worden gehouden?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden