Suriname zet leger in voor openbare orde

paramarbio – De nieuwe Surinaamse regering onder leiding van president Desi Bouterse stuurt militairen de straat op om de openbare orde te verbeteren. In samenwerking met de politie gaat het leger patrouilles uitvoeren in de binnenstad van Paramaribo.

De ministers van justitie en politie (Martin Misiedjan) en defensie (Lamuré Latour) kondigden de acties gisteren aan. Volgens de bewindslieden is er sprake van ’verruwing’ in de stad; een stijging van de criminaliteit is niet aan de orde.

De militairen gaan het Surinaamse politiekorps ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden. Om hoeveel militairen het gaat, hoe lang de operatie duurt en met welk materieel het leger de straten in trekt, wilden de ministers gisteren niet kwijt. In de ’Wet op het Nationaal Leger’ staat een artikel dat stelt dat de politie in bijzondere gevallen de hulp van het leger mag inroepen.

Het inzetten van het leger voor civiele taken ligt gevoelig in Suriname. De jaren tachtig liggen nog vers in het geheugen. Bouterse pleegde in 1980 een militaire coup en het regime pleegde twee jaar later de beruchte Decembermoorden. Daarbij werden vijftien tegenstanders van Bouterse geëxecuteerd.

Op 12 augustus werd Bouterse voor het eerst beëdigd als democratisch gekozen president van Suriname.

Politieminister Misiedjan vertelt dat de maatregel die nu wordt genomen, past in het beleid van de nieuwe regering: „Overal ter wereld worden legers belast met civiele aangelegenheden.”

Op een vraag over de gevoelige geschiedenis antwoordde hij: „We moeten geen geesten oproepen die we niet kunnen bezweren.”

Sunil Oemramsingh, secretaris van oppositiepartij NPS, vindt dat handhaving van de openbare orde een taak van de politie alleen is. „Het leger mag alleen in uitzonderlijke gevallen worden ingezet en ik vraag me af of dit het geval is. Het psychologische effect hiervan zal, in het licht van de donkere jaren tachtig, groot zijn.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden