Suriname krijgt 20 miljoen aan hulpgeld mogelijk later
De twintig miljoen euro aan hulpgeld die Suriname nog tegoed heeft van Nederland wordt mogelijk voorlopig niet overmaakt. Staatssecretaris van buitenlandse zaken Ben Knapen (CDA) heeft deze maatregel in beraad als reactie op de aanname van de omstreden amnestiewet in Suriname. Dat schreef hij vandaag in antwoord op Kamervragen van de PVV.
Door de wijziging van de amnestiewet gaan de verdachten van de Decembermoorden in 1982, onder wie president Desi Bouterse, mogelijk vrijuit. De PVV wil daarom dat alle ontwikkelingshulp voor Suriname direct wordt stopgezet.
Bij de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 zegde Nederland in een verdrag toe bij wijze van bruidsschat 1,6 miljard euro te betalen voor de ontwikkeling van Suriname. Daarvan resteert nog ongeveer twintig miljoen euro, waar al een concrete bestemming voor is. Het is vanwege het verdrag onmogelijk de hulp stop te zetten, maar het opschorten van de uitbetaling is wel mogelijk.
Projectsubsidies
Naast de twintig miljoen euro aan hulpgeld wordt ook gekeken naar projectsubsidies voor onder meer milieu, cultuur en sport. Knapen bekijkt 'kritisch' in hoeverre deze subsidies betrekking hebben op samenwerking met de Surinaamse overheid. Als dat het geval is, gaat er mogelijk een streep door.
Nederland riep eerder zijn ambassadeur terug uit protest tegen de wet. Dinsdag wordt in zowel Paramaribo als Amsterdam gedemonstreerd tegen de amnestiewet.
Betogingen
Ongeveer 300 mensen hebben vanavond in Amsterdam meegedaan aan een protest tegen de amnestiewet die in Suriname is aangenomen voor de verdachten van de Decembermoorden. Het protest verliep rustig. Dat hebben de politie en de initiatiefneemster van de stille mars laten weten.
Volgens de politie deden zo'n 250 mensen mee aan de tocht naar het consulaat van Suriname aan de De Cuserstraat. Voor het consulaat groeide het aantal deelnemers tot ongeveer 300. Volgens initiatiefneemster Natascha Adama was de mars een protest tegen de teloorgang van de democratie in Suriname onder president Desi Bouterse.