Surinaamse Sint ruilt Piet in voor suikerfee

Omdat Sint zijn Pieten was vergeten, heeft hij onderweg 'candy queens' opgehaald. Beeld Pieter van Maele
Omdat Sint zijn Pieten was vergeten, heeft hij onderweg 'candy queens' opgehaald.Beeld Pieter van Maele

Hoge hakken, netkousen, roze rokjes en reuzenlolly's. Van traditionele Zwarte Pieten was tijdens de intocht van Sinterklaas in Suriname, zondagavond laat in een winkelcentrum in Paramaribo, geen spoor te bekennen. Integendeel. De goedheilig man liet zich bijstaan door 'candy queens', sensueel geklede toverfeeën uit Suikerland, die rijkelijk in het rond strooiden met snoepgoed.

Pieter van Maele

Opvallend, want in Suriname wordt amper publiekelijk geprotesteerd tegen het uiterlijk van Zwarte Piet. Helemaal niet zelfs, klinkt het bij Intertoys Suriname, dat de intocht organiseerde. "Alleen hebben we de enorme ophef in Nederland op de voet gevolgd", vertelt assistent-manager Ashna Rambocus.

"Al jaren organiseren wij het sinterklaasfeest. We zouden niet willen dat er plots een misverstand ontstaat, dat we zogezegd racistisch zouden zijn. Om alle mogelijke discussie voor te zijn hebben we bedacht dat Sinterklaas zijn Pieten is vergeten en onderweg naar Suriname daarom toverfeeën heeft opgehaald."

De uitdagend geklede jongedames lijken alvast een hit. De hele avond lang poseren ze breed glimlachend met kinderen op hun schoot, terwijl sinterklaasklassiekers als 'De zak van Sinterklaas' uit de luidsprekers knallen.

Hetzelfde feest
Al had Zwarte Piet er volgens het gros van de aanwezigen wel gewoon bij mogen zijn, zoals enkele jaren geleden nog het geval was. "Het is een leuk feestje voor de kinderen, verder hoef je er niks achter te zoeken. Wanneer ik Zwarte Piet bekijk, zie ik helemaal geen zwarte knecht van een blanke man", vertelt een Afro-Surinaamse moeder die haar dochter met Sint en zijn feeën laat poseren. Haar naam wil ze niet in de krant, vanwege de gevoeligheid van het onderwerp in Nederland.

Ze is niet de enige die er zo over denkt. "Al van toen ik zelf een kind was, zette ik mijn schoentje", vertelt Gregory Zeeuw. "Nu wil ik dat mijn zoon hetzelfde feest kan vieren. Die hele discussie in Nederland heb ik absoluut niet gevolgd."

Sommigen zijn fel. "In Nederland zijn enkele Surinamers duidelijk nog niet over de slavernij heen. Het is teleurstellend hoe de discussie daar is geëscaleerd. Zwarte Piet hoort erbij", vindt Anit Roeplal.

Niet dat er nooit Surinaamse ophef was om Pieterbaas. Zo pleitte ex-president Ronald Venetiaan in 2011 in het parlement voor een verbod op het kinderfeest, dat hij een 'provocatie van de zwarte bevolking' noemde. Het verbod kwam er echter niet, omdat partijgenoten van president Desi Bouterse meenden dat je onmogelijk kon verbieden welke feesten mensen thuis vieren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden