Surinaamse ridders gehuldigd

null Beeld

Voor de Surinaams-Hindostaanse Miriam Rasoelbaks (59) zijn het bijzondere, maar moeilijke dagen. Zij is één van de 26 Surinamers in Nederland die gisteren door het Surinaams Inspraak Orgaan (SIO) werden gehuldigd. Zij en nog zeven afwezige Surinamers kregen dit jaar allemaal een koninklijke onderscheiding opgespeld, en ze zijn volgens het SIO een voorbeeld voor anderen die vrijwilligerswerk doen.

PERDIEP RAMESAR

"Het aantal Surinaamse gedecordeerden stijgt, maar er zijn veel meer mensen die een onderscheiding verdienen", zegt Hugo Fernandes Mendes. Namens het SIO leidt zij een commissie die (potentiële) gedecoreerden zoekt. Dat is ook het doel van de bijeenkomst: zorgen dat gehuldigden uit de Surinaamse gemeenschap tot voorbeeld dienen en dat ze lintjeskandidaten uit hun midden aandragen.

Rasoelbaks uit Haarlem bijvoorbeeld mag zichzelf Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen. Voor haar is het ook een moeilijke dag, want ze heeft donderdag haar moeder begraven. "Ze heeft telefonisch gehoord dat ik een lintje heb ontvangen, maar ze heeft de onderscheiding nooit kunnen zien. Mijn moeder is heel belangrijk voor mij geweest. Ze was streng, maar zij was voor mij de beste universiteit", vertelt Rasoelbaks. Haar moeder was blij met wat haar dochter heeft bereikt. Al die jaren vertaalwerk bij de reclassering en in de rechtbank heeft haar de status van Ridder doen bereiken. "Ik vertaal in veertien talen. Mijn leermeester zei dat ik een wonderkind was, maar dat weet ik niet."

Een andere gedecoreerde is de Afro-Surinamer Lesley Hek. Hij doet al veertig jaar aan de Indonesische vechtkunst Pencak Silat en leert jongeren weerbaar te worden, in Suriname en in Nederland, zoals in Amsterdam Zuidoost. "Ik ben coach van teams in Suriname, heb daar lessen opgezet. Nu ben ik druk bezig met de training van kinderen", vertelt Hek. Bescheiden zegt hij dat die lessen gratis zijn, dat de kinderen enorm genieten en hij ze ziet groeien tot sterke jongens en meisjes.

Tussen de gedecoreerden zitten ook bekende Surinamers, zoals oud-nieuwslezers van het NOS Journaal, Noraly Beyer, en profvoetballer Clarence Seedorf. Maar het zijn vooral de onbekende mensen die waardering kregen, zoals hindoepriesters, kerkvrijwilligers en ouderenzorgers. Het applaus voor hen was groots, 'want zij treden uit de schaduw. Wat mij betreft mogen meer Surinamers wat minder bescheiden zijn', zegt de Surinaamse parlementariër Kathleen Ferrier (CDA). Ook haar zus Joan is geridderd, wat Ferrier dubbeltrots maakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden