Surinaamse gemeenschap is stigmatisering beu

DEN HAAG (ANP) - Een groep prominente Surinamers heeft het Clean Files Tribunal opgericht. Doel is de aanhoudende stigmatisering en criminalisering van landgenoten en Nederlanders met een Surinaams verleden te lijf te gaan. De groep maakte dit gisteren in Den Haag bekend, nadat ze kennis hadden gemaakt met de Surinaamse ambassadeur in ons land, Azimullah.

De beschuldigende vinger van de groep initiatiefnemers wijst vooral in de richting van politiek Den Haag en de Nederlandse media. Zij worden gezien als de grote boosdoeners bij het “stelselmatig en structureel beschadigen van het Surinaams imago”.

De groep bestaat uit ongeveer vijfentwintig vooraanstaande Surinamers en is volgens woordvoerder en mediadeskundige De Miranda uit Utrecht een representatieve vertegenwoordiging van de Surinaamse gemeenschap in Nederland. Aan het uitroepen van het tribunaal is consultatie van enkele honderden Surinamers voorafgegaan.

Het tribunaal stelt dat het “stelselmatig beschadigen van het imago van Suriname, onder wie ook de democratisch gekozen leiders en hooggeplaatste functionarissen zoals de adviseur van staat Desi Bouterse, ontegenzeggelijk negatieve effecten heeft op de beeldvorming van Surinamers in Nederland”. Die beeldvorming in de pers wordt gevoed door politiek Den Haag en het openbaar ministerie.

De “bevuilde dossiers” van allochtonen moeten met gezwinde spoed van tafel, zo stelt het tribunaal zich naar zeggen van De Miranda ten doel. Het presidium noemt het bevorderen van goede relaties tussen Surinamers en Nederlanders belangrijkste taak.

Tot de vooraanstaande Surinamers behoren de Utrechtse farmacoloog Volkerts, de Haagse agoog Badal en de elektrotechnicus Martoredho.

Uit een enquête die RTL Nieuws heeft laten houden naar aanleiding van het Tribunaal, blijkt overigens dat twee derde van de Nederlanders een positief beeld heeft van Surinamers.

Van de ondervraagden had 66 procent een positief beeld en twaalf procent een negatief beeld van de Surinamer. Diegenen met een positief beeld noemden Surinamers aardige, vriendelijke mensen, gastvrij en vrolijk. De mensen met een negatief beeld dachten eerder aan Surinamers als verslaafden, criminelen en trage of luie mensen. Ook denkt een meerderheid van de ondervraagden dat Surinamers in Nederland eerlijk worden behandeld, achttien procent is daar niet van overtuigd.

Wat verder in het oog sprong, was dat de ondervraagden minder positief waren over het land Suriname. Suriname is volgens 34 procent corrupt, instabiel, heeft een slechte economie en wordt in verband gebracht met drugshandel.

Een ruime meerderheid bleek het overigens terecht te vinden dat Nederland Bouterse wil vervolgen. Als redenen geven de ondervraagden: de waarheid moet aan het licht komen en misdaad moet worden gestraft.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden