Surinaamse dollar zakt weg

Centrale Bank laat munt weer devalueren. Econoom: Dit is het gevolg van verspillend beleid.

Een lege staatskas, financiële reserves die smelten als sneeuw voor de zon, exportproducten als olie en goud die steeds minder waard worden en galopperende wisselkoersen op de zwarte markt. Het gaat na een decennium van voorspoed slecht met de economie van Suriname. In de nacht van woensdag op donderdag zag de Centrale Bank zich zelfs genoodzaakt om de Surinaamse dollar (srd) in een klap met 20 procent te devalueren. Telde je voor een Amerikaanse dollar tot woensdag officieel 3,35 srd neer, sinds gisteren is dat 4 srd.

In een land als Suriname, waar iedereen zijn huur in vreemde valuta moet betalen en zelfs het blikje bruine bonen in de supermarkt van overzee komt, is dat een beslissing met verstrekkende gevolgen. Gisterochtend stonden direct lange rijen voor de tankstations. Surinamers hoopten nog eenmaal tegen de oude koers de benzinetank vol te kunnen gooien.

"We zouden net beginnen aan de bouw van een huis", baalt Amanda Palis (27). "De grond was al opgehoogd. Ook bouwbedrijven rekenen hier echter in Amerikaanse dollar. Onze hele begroting kan meteen weer de prullenbak in. Ik moet 20 procent meer lenen om dezelfde woning te laten optrekken. Dat kan ik niet zomaar ophoesten. Ik denk dat ik maar een paar jaar langer bij mijn ouders blijf inwonen."

De Centrale Bank brengt met de devaluatie de officiële koers weer op een lijn met de dagkoers van de wisselkantoren. Die begon vanaf 2013 te ontsporen, vooral onder druk van het dure beleid van president Desi Bouterse. Hij voerde toen gratis gezondheidszorg in, net als hogere pensioenen en een minimumloon. Tegelijkertijd verdiende het land steeds minder. Zo is de goudprijs sinds het hoogtepunt in 2011 bijna gehalveerd.

De Centrale Bank van Suriname ving die dalende staatsinkomsten de afgelopen jaren op door zijn moeizaam opgebouwde reserves in de lokale economie te pompen. De maandresultaten van de instelling spreken voor zich. Had de Centrale Bank in december 2012 meer dan een miljard Amerikaanse dollar in de kluizen liggen, nu is dat slechts 370 miljoen meer. "Een devaluatie was niet meer te vermijden", reageerde econoom Guillermo Samson gisteren in de Surinaamse krant De Ware Tijd. "De regering wist wat het gevolg van haar verspillende beleid zou zijn. We waarschuwen haar al maanden."

Het is al de tweede keer in vijf jaar tijd dat Bouterse de Surinaamse munt moet devalueren. De eerste keer, in januari 2011, valt hem niet aan te rekenen. Bouterse had toen net van voorganger Ronald Venetiaan een onhoudbare wisselkoers geërfd. Ditmaal kan hij niet verwijzen naar fouten van zijn voorganger.

Op politiek vlak zullen de gevolgen voor Bouterse waarschijnlijk beperkt blijven. Hij won in mei riant de parlementsverkiezingen, en daarmee ook een absolute meerderheid in het parlement.

Toch moet het staatshoofd op zijn tellen passen. Een vakbondsleider was er gisteren als de kippen bij om algemene loonsverhogingen te eisen om de devaluatie op te vangen. Komen die er, dan is een voortdurende geldontwaarding door hogere lonen en hogere prijzen in de maak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden