Surinaamse Anansi, van alle tijden, spint iedereen in

Bij nader inzien vonden ze het bij uitgeverij Lemniscaat toch niet zo'n goed idee: 'Anansi tussen god en duivel' van Noni Lichtveld als relatiegeschenk aanbieden aan Bouterse en Wijdenbosch. Maar zo vreemd was de gedachte nu ook weer niet.

De spin Anansi is van alle tijden, dus ook van nu. Dat blijkt eens te meer uit 'Anansi tussen god en duivel', dat deze week verscheen. Hierin laat de Surinaams-Nederlandse schrijfster Anansi ondermeer als louche projectontwikkelaar en als leider van een drugskartel figureren.

Natuurlijk komt dat overal voor, maar door de komaf van Lichtveld is het verleidelijk aan Suriname te denken, en dus aan de (vermeende) rol van mensen als staatsadviseur Bouterse en president Wijdenbosch in de Surinaamse samenleving.

Dat verband werd afgelopen woensdag in de rubriek 'Kinderboeken' expliciet gelegd. Naar aanleiding hiervan rees bij Lemniscaat het idee van het relatiegeschenk, als “mengeling van grap en publiciteitsstunt”, zegt uitgever Jean Christophe Boele van Hensbroek.

Intensief telefoonverkeer tussen uitgever en schrijfster, en van Lichtveld met leden van de Surinaamse gemeenschap in Nederland, leidde tot inkeer. Angst van Lichtveld voor repercussies bij haar familie in Suriname bracht uiteindelijk de uitgever op andere gedachten.

Boele: “Wij vinden het toch niet op onze weg liggen om dit boek te gebruiken voor een politiek statement. Het past ook niet zo bij het karakter van Anansi, wiens verhalen altijd mild van toon en humoristisch zijn.”

Geen relatiegeschenk dus. In plaats daarvan wordt het boek nu met een Anansi-achtig schrijven opgestuurd naar de Surinaamse ambassadeur in Nederland, die afgelopen zaterdag bij de feestelijke aanbieding verstek liet gaan. Boele: “Ik hoop dat Nederlandse politici zich door Anansi zullen laten inspinnen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden