Surfen met hulp van een bijtje

De nieuwe kinderbrowser MyBee houdt vervelende websites tegen en geeft tips voor goede sites. Nieuw is dat ouders zelf websites beoordelen. Niet de schadelijkheid, maar de geschiktheid voor kinderen bepaalt de norm.

Martine Borgdorff

Maurijn van 7 is enthousiast. Alle websites die hij normaal alleen met moeite vindt, staan keurig op een rij onder elkaar. Populaire sites als spelletjes.nl, dinosaurus.nl en de site van Donald Duck, maar ook muziek-, dieren-, en knutselsites. Door tikfouten verdwalen op het web, kan niet meer. Het zwartgeel gestreepte bijtje MyBee (’Bee’ staat eigenlijk voor ’Browser’) helpt hem bij het navigeren: anders dan bij de ’gewone’ Internet Explorer is terug of vooruit gaan voor de groep 3-leerling nu een fluitje van een cent. En als de browser een verzoek verwerkt, vertelt het bijtje netjes wat er gebeurt. „Makkie!”, roept Maurijn enthousiast.

Zijn 5-jarige broertje heeft het nog gemakkelijker: zijn MyBee-portal laat plaatjes van de websites zien in plaats van de namen, zodat de kleuter ook zonder problemen zijn weg kan vinden. Wil hij naar een site die niet voor zijn leeftijd geschikt is, dan verschijnt een droevig kijkend bijtje om dat netjes te melden.

Een uitkomst, zo’n zelfdenkende browser. Vooral voor ouders die hun jonge kinderen niet willen verbieden te surfen – al was het maar omdat ze vinden dat internet anno 2008 een logische plaats in de opvoeding moet hebben. Tegelijk zijn maar weinig opvoeders bereid naast hun kind te gaan zitten om hem de weg te wijzen. En wie dat wel doet, weet nooit helemaal zeker of zoon of dochter op een goede dag niet tóch per ongeluk verkeerd terechtkomt. Het voorbeeld van de 8-jarige die voor een spreekbeurt op Google ’poesjes’ intikt, kent iedereen. Maar ondanks de roep van ouders om een wegwijzer op internet, kwam die maar niet.

Tot nu. Remco Pijpers van Stichting Mijn Kind Online, voortgekomen uit samenwerking tussen Ouders Online en KPN en maker van de kinderbrowser: „Helaas wordt vaak vooral gekeken naar de schadelijkheid van internet voor kinderen. Wat wel geschikt voor ze is, blijft onduidelijk, terwijl ouders dát juist graag willen weten. Die geschiktheid van websites was voor ons nou juist het uitgangspunt bij het ontwikkelen van MyBee.” Gisteren werd de nieuwe kinderbrowser voor kinderen tot 11 jaar in Madurodam gelanceerd.

Met de browser (een programma waarmee op internet kan worden gesurft) kunnen ouders voor hun kind een eigen profiel maken, waarin rekening wordt gehouden met de leeftijd van het kind en de tolerantiedrempel van de ouders. Dat profiel leidt tot een portal op maat voor ieder kind. Zo kan een kleuter op ’zijn’ MyBee op een plaatje klikken om naar zijn favoriete website te gaan, terwijl een kind dat kan lezen een lijst met namen voor zich krijgt.

De sites die worden getoond zijn afkomstig van de ’witte lijst’ van MyBee, waarop wordt bijgehouden welke websites voor welke leeftijd geschikt zijn. Sites die niet op de witte lijst staan, zijn niet toegankelijk. Uniek aan de browser is dat ouders zelf beoordelingen en nieuwe sites aan de lijst kunnen toevoegen.

Justine Pardoen, hoofdredacteur van Ouders Online, is gelukkig met die belangrijke rol voor ouders. „Al een paar jaar weten we uit onderzoek dat ouders het liefst een Kijkwijzer op internet zouden willen, zodat ze in een oogopslag kunnen zien of er porno of geweld te zien is. Na anderhalf jaar voorbereiding is deze browser er nu en die gaat meteen een stap verder. MyBee geeft informatie over de geschiktheid van een site, maar ook leeftijdsinformatie. Daarbij kan een filter worden gemaakt op basis van wat ouders zelf willen. Zo kunnen ze aangeven of hun kind toegang mag krijgen tot sites die door tolerante, gemiddelde of strenge ouders geschikt zijn bevonden. Ouders bepalen dus zelf de grenzen en wisselen hun ervaringen met anderen uit.” Om het oordeel van de gebruikende ouders verder te onderbouwen beoordeelt ook een deskundige redactie de websites. „Een gouden combinatie”, vindt Pardoen.

Die deskundigen zien in de browser een manier om meer duidelijkheid te krijgen over de kwaliteit van kindersites. „Ik ben heel blij met dit initiatief”, aldus media-onderzoeker Peter Nikken van het Nederlands Jeugd Instituut. „Tot nog toe is er geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de kwaliteit van kindersites. Of een site kwaliteit heeft, hangt sterk af van wie je het vraagt: een kind, een ouder of een onderzoeker. Meestal is het juist de rommel die de grens aangeeft, dat bepaalt in elk geval welke sites géén kwaliteit hebben. Met de informatie die deze browser oplevert, kan een aanzet worden gemaakt tot verder onderzoek.”

Over de vraag of MyBee wel terecht zal komen bij de gezinnen die ’m het hardst nodig hebben, maken de initiatiefnemers zich geen zorgen. Remco Pijpers van Mijn Kind Online: „Dankzij de financiële steun van KPN is de browser voor iedereen gratis te downloaden. De drempel is bewust zo laag mogelijk gehouden.” Justine Pardoen van Ouders Online: „Kwaliteit komt altijd wel terecht. En als ouder kun je kiezen. Je kunt zo betrokken zijn als je zelf wilt, je hoeft geen sites te beoordelen als je daar geen zin in hebt. Maar het belangrijkst is misschien wel dat de browser voor kinderen heel aantrekkelijk en leuk is om te gebruiken. Want als ouders kunnen we er dan wel blij mee zijn, maar als kinderen het niks vinden, houdt het op.”

De kinderbrowser is te downloaden op www.mybee.nl

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden