Supportersclub: Zwarte bladzijde ADO is incident

Voorzitter Haagsche Bluf over oerwoudgeluiden: De klok is niet opeens 25 jaar teruggezet

Het was alweer een tijdje geleden dat het Nederlands voetbal te maken had met racisme, en misschien was juist daarom de ophef groot toen supporters van ADO Den Haag zondag apengeluiden maakten als de donkere Ajax-speler Riechedly Bazoer aan de bal kwam. Fans maken blijkbaar nog altijd onderscheid tussen blank en donker in de manier waarop een speler wordt uitgejouwd. Een blanke speler wordt uitgefloten als hij zich de irritatie van het publiek op de hals heeft gehaald, een donkere speler krijgt in plaats daarvan soms nog te maken met apengeluiden.

"Dit is een zwarte bladzijde voor de club na jaren waarin het heel rustig is geweest", zegt Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf. "We zien het dan ook als incident, want we moeten niet doen alsof de klok nu opeens 25 jaar terug is gezet. Het komt voort uit de stompzinnige gedachte een speler op deze manier uit zijn spel te kunnen halen. De personen die zich hier schuldig aan maken, zijn geen racisten, maar het gedrag blijft zeer verwerpelijk vanwege de suggestie daarvan."

Volgens Van Leeuwen deed slechts een klein percentage van de fans mee. Zij werden echter niet door andere supporters gecorrigeerd. De stadionspeaker sprak de fans er wel een paar keer op aan, zonder veel resultaat.

"Het is ook eigenlijk gek dat het met Bazoer gebeurde, want er is helemaal geen historie tussen hem en ADO Den Haag", zegt Van Leeuwen. "Hij is natuurlijk veel in het nieuws geweest en daarom wat bekender geworden, dus misschien is hij daardoor de kop van jut geworden."

De club hoopt nu met camerabeelden en geluidsopnamen alsnog daders te kunnen traceren en zo mogelijk te bestraffen. Ook de supportersvereniging bekijkt hoe dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen zijn. "Blijkbaar is het nodig om er extra aandacht aan te geven. Misschien kunnen we samen met de spelers een statement maken. Het vervolgtraject is aan de club en de KNVB."

Van Leeuwen hoopt dat het snel weer over voetbal zal gaan in Den Haag, maar die kans lijkt niet al te groot. Ook de Chinese eigenaar Wang blijft een bron van onrust, omdat de beloofde betaling van 3,7 miljoen euro uitblijft. Daardoor dreigt de club onder curatele van de KNVB te komen. Morgen (woensdag) is een nieuwe aandeelhoudersvergadering, maar het is de vraag of de bezitter van 98 procent van de aandelen daar verschijnt.

De supporters gaven de nieuwe eigenaar eerder nog het voordeel van de twijfel in de hoop dat hij de club zou kunnen laten opstomen naar Europees voetbal, maar de grappen over 'gado gado Den Haag' zijn inmiddels ingeruild voor cynisme.

"Het vertrouwen is tot het nulpunt gedaald", zegt Van Leeuwen. "Eind december had ik nog contact met de zoon van Wang, maar ook hij reageert sindsdien niet meer. We hebben Wang opgeroepen te betalen of de club te verkopen."

Het is voor iedereen in Den Haag gissen waarom de eigenaar niet meer reageert sinds hij de club in januari vorig jaar voor tien miljoen euro overnam, een bedrag waar ook al een halfjaar op moest worden gewacht. Heeft hij het geld niet? Is de lol van een voetbalclub in het verre Westen er alweer af? Of is hij beledigd door de Nederlanders die hem aan zijn beloftes houden?

Op 8 februari begint het Chinese Nieuwjaar, ironisch genoeg het jaar van de aap gedoopt. "Volgens de Chinese cultuur willen ze hun problemen niet meenemen naar het nieuwe jaar, dus ik hoop dat hij voor die tijd als een grote jongen hierheen komt en het oplost", zegt Van Leeuwen.

"De huidige situatie straalt ook af op de grote Chinese gemeenschap in Den Haag. Tijdens de eurocrisis werden grappen gemaakt over de Grieken, maar nu krijgt de afhaalchinees hier op zondagavond telkens de vraag wanneer hij denkt te gaan betalen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden