Supporter ontkent trappende spits te hebben geprovoceerd

CROYDON (Reuter, AFP) - Een ruime meerderheid van de Engelsen is tegen opsluiting van voetballer Eric Cantona. Althans, dat blijkt uit een telefonisch onderzoek van een televisieprogramma, waaraan 22 723 bellers meededen.

Vrijwel niemand concludeerde dat Cantona onschuldig was. Dat kon ook nauwelijks anders. De trap waarmee de Franse spits van Manchester United tijdens het duel met Crystal Palace in januari een supporter te lijf ging, was talloze malen op televisie. Maar zeven van de tien bellers vonden de celstraf van twee weken die rechter Jean Pearch donderdag uitsprak te zwaar. De krant The Guardian zocht uit dat voor vergelijkbare vergrijpen het afgelopen jaar slechts 337 van de 8500 veroordeelden daadwerkelijk achter slot en grendel belandden.

Overigens is de voetballer voorlopig op borg vrijgelaten. Velen hebben het gevoel dat Cantona Barbertje is die moet hangen, na de bijna onophoudelijke reeks schandalen die het Britse voetbal teistert.

Cantona's manager Jean-Jacques Amorfini liet weten dat de Fransman Engeland mogelijk zal verlaten na het uitspreken van de celstraf. “Ik denk dat sommigen hopen dat Cantona de buik vol heeft van Engeland.”

Gisteren was het de beurt aan Matthew Simmons, de supporter die de beruchte trap kreeg, voor de rechtbank in Croydon te verschijnen. Hij bezwoer de voetballer niet te hebben beledigd en mocht, volgens de Britse rechtspraak bijna automatisch, op borgtocht naar huis. Op 23 mei komt hij opnieuw voor, in een zaak die waarschijnlijk drie dagen duurt. Cantona liet de rechters weten dat hij geprovoceerd was door Simmons, in het dagelijks leven glaszetter. Simmons is beschuldigd van belediging in woord en gebaar.

Nadat Simmons de rechtszaal in Zuid-Londen verliet, werd hij overvallen door camera's en journalisten. Hij is de laatste tijd al een keer verhuisd, na bedreigingen door supporters van Manchester United.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden