Weblog

Superzonnepanelen in aantocht?

Levert één rij straks (bijna) net zo veel als mijn huidige vier rijen? Beeld
Levert één rij straks (bijna) net zo veel als mijn huidige vier rijen?

Zonnecellen die bijna drie keer zo veel stroom uit zonlicht halen dan de beste huidige cellen. Niets minder dan dat, en nog binnen afzienbare tijd ook, voorzien wetenschappers uit Nederland en de VS.

Kon ik u kort geleden al blij maken met een technologie die zonnepanelen pakweg een kwart meer rendement zou bezorgen, nu blijkt dat slechts een heel bescheiden voorproefje van wat wetenschappers van het Amsterdamse Amolf Instituut en Caltech, het California Institute of Technology, hebben uitgedokterd. Bijna onder mijn neus, op een flinke steenworp afstand van het kantoor van Trouw, is op het Science Park in Amsterdam een truc bedacht om licht te 'vangen'.
Wie op een zonnige dag naar zonnepanelen kijkt, weet dat die niet al het licht benutten dat op ze valt. Ze zien er blauw uit, ten teken dat ze vooral het blauwe licht weerkaatsen. Het blijft echter niet alleen bij blauw licht, ook groen en infrarood bijvoorbeeld gaat verloren voor de stroomopwekking. In feite zetten de beste panelen nu theoretisch maximaal 34 procent van het zonlicht om in stroom en in de praktijk is dat zelfs maar 27 procent. De panelen op uw en mijn dak halen misschien net iets meer dan de helft van die 27 procent... De rest wordt weerkaatst, omgezet in warmte of verdwijnt aan de achterkant van het paneel zonder dat er wat mee is gebeurd.

Volgens Amolf-directeur Albert Polman en zijn Amerikaanse collega bij Caltech Harry Atwater heeft die 'verspilling' zijn langste tijd gehad. In het wetenschappelijk tijdschrift Nature maken zij duidelijk hoe je met een aantal slimme technieken het rendement van zonnecellen kunt opschroeven naar maar liefst 70 procent. Op de site van Amolf is een samenvatting van het artikel daarover te vinden.

Een van de verbeteringen heeft Polman samen met onderzoekers van Philips Research ontwikkeld. Met behulp van nanodeeltjes weten zij de hoeveelheid licht die zonnepanelen weerkaatsen terug te brengen van 40 naar 1 procent. 'Polman-panelen' zien er straks dus heel zwart uit...

Een ander deel van de efficiency-verbetering moet komen van het benutten van meer kleuren in het zonlicht. Dat sluit dus aan op wat ik in een vorige aflevering kon melden over Brits onderzoek.

Net zo min als nu de theoretische 34 procent rendement wordt gehaald, zal straks wellicht in de praktijk geen 70 maar 50 procent gerealiseerd worden. Maar dat is dan toch ruim drie keer meer dan wat de huidige 'consumentenpanelen' leveren.
Volgens Polman mogen de panelen daarom ook duurder zijn dan de huidige. Voor dezelfde hoeveelheid opgewekte energie heb je immers minder panelen nodig. Ook kun je daardoor op kleine daken, of daken met een klein vlak dat op het zuiden is gericht, toch nog een behoorlijke opbrengst krijgen.

Is het nu raadzaam om maar even geen zonnepanelen te kopen en te wachten op de Polman-panelen? Ik zou er niet op gokken. Het kost al snel een paar jaar voordat de technologie in nieuwe panelen zal zijn ingevoerd. En de eerste ladingen zullen toch nog prijzig zijn, al was het maar omdat alle productie kleinschalig begint. En wie goed om zich heen kijkt, kan nu al panelen kopen die stroom leveren voor pakweg 15 cent per kiloWattuur. Dat is bijna de helft van de prijs van een kWh die de Nederlandse consument nu bij de energiebedrijven moet betalen.
Maar op niet al te lange termijn, zo voorspelt Polman in Het Parool, wordt het voorstelbaar dat stroom van zonnepanelen goedkoper wordt dan stroom uit grote centrales, oftewel: minder dan 7 cent per kWh kost. Er komen zonnige tijden aan...

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden