Superslim, maar na het examen eerst leren koken

Vandaag beginnen de examens. Trouw tekent de verhalen op van bijzondere eindexamenleerlingen en hun mentor. Vandaag mentor Peter Korenhof en Sophia Dumoulin (15), gymnasiast op De Nieuwe School in Amsterdam.

Peter Korenhof (mentor)

De Nieuwe School is een particuliere school waar leerlingen de laatste twee jaar in één jaar kunnen doen. "We bieden onderwijs aan zoals het eigenlijk zou moeten zijn", zegt Peter Korenhof, die behalve mentor ook docent maatschappijwetenschappen is. "Met klasjes van maximaal tien leerlingen en geen tussenuren." Sommige leerlingen die op andere scholen niet mee kunnen komen, redden het op De Nieuwe School wel, zegt Korenhof. "Sophia is er daar een van. Ze werd niet voldoende uitgedaagd op haar oude school. Hier doet ze het fantastisch." Gemiddeld staat ze een 9, haar slechtste vak is Engels, waar ze een 8,5 voor staat. "Ze is heel leergierig", zegt Korenhof. Naast mentor is hij ook haar begeleider voor het profielwerkstuk. Hiervoor onderzocht Sophia hoe misdadigers met een psychische stoornis in Nederland worden berecht. "Ik moest haar zelfs een beetje afremmen om te voorkomen dat het onderzoek nog dikker werd", zegt Korenhof.

In de klas wordt ze bewonderd om haar kennis. Dit jaar kwam het slechts één keer voor dat ze iets niet begreep. "Ik vroeg haar voor de grap hoe dat nou voelde", zegt Korenhof. "Ze moest zelf ook lachen, maar zei ook: stiekem helemaal niet zo leuk."

undefined

Sophia Dumoulin (leerling)

Zenuwachtig is Sophia Dumoulin niet voor de examens. "Maar", zegt ze, "ik ben wel zo iemand die alle examens van de afgelopen jaren maakt om te oefenen." Tests wezen uit dat ze hoogbegaafd is, maar dat zegt haar niet zoveel. "Mijn zusjes zijn ook bovengemiddeld slim. Mijn vader vertelde dat hij zich vroeger ook verveelde op school, maar toen was er minder keus in scholen dan nu. Het zit dus wel een beetje in de familie." Na de examens gaat ze Liberal Arts & Sciences studeren aan het University College in Amsterdam. Dan moet ze ook op kamers. Uiteindelijk wil ze graag rechten doen, haar vader is advocaat en "wel een beetje mijn voorbeeld". Vooral de maatschappelijke kant vindt Sophia interessant, haar beste vak is maatschappijwetenschappen. Ze houdt van leren: "Ik vind het leuk om veel over de wereld te weten en te begrijpen." Maar eerst moet Sophia thuis op huishoudkamp. "Ik heb nog nooit gekookt of de was gedaan."

undefined

olieke van der Wals (18) doet geen examen

De Regge, onderdeel van de vrije school in Zutphen, kent nu nog geen examens. Maar vanaf volgend jaar moet ook deze school eraan geloven. Jolieke van der Wals (18) hoort bij de laatste lichting die geen examens hoeft te doen. Ondanks dat is ze wel aangenomen bij de Musical Academy in Arnhem, een mbo-opleiding. "Leren is niet mijn sterkste kant," zegt Jolieke. "Op de vrije school zijn niet alleen je schoolresultaten belangrijk, maar ook de ontwikkeling van je persoonlijkheid." De Regge is zesjarig, twee jaar langer dan het reguliere onderwijs. Maar de werkdruk hier was voor Jolieke te hoog, meent mentor Yüksel Bulut. "Jolieke is praktisch ingesteld," zegt hij. "De verplichte rekentoets vindt ze vreselijk." Toch hebben ook de leerlingen van de Regge nog geen zomervakantie: er moeten eindtoetsen gemaakt worden en er wordt gewerkt aan een eindwerkstuk. Jolieke heeft samen met een andere leerling het script voor een toneelstuk geschreven en castings gehouden. In juni voeren ze het stuk op. De praktijk is belangrijk op de Regge, leerlingen moeten veel stages lopen. "Het netwerk dat je hierbij opbouwt komt altijd van pas," zegt Bulut. Hoe zit het dan straks met de werkdruk van de mbo-school, waar Jolieke wel gewoon toetsen zal moeten maken? De mentor voorziet geen problemen. "Van een bijna faalangstig kind is ze uitgegroeid tot een dame met veel zelfvertrouwen. Bij de Regge was ze misschien wat langer onderweg, maar nu is ze klaar voor de stap naar de grote stad."

undefined

JAgenda

Vmbo GL/TL 13.30 - 15.30: Natuur / scheikunde 2

Havo 13.30 - 16.30: Economie

Vwo 13.30 - 16.30: Nederlands

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden