groene energie

Superrijken richten fonds voor schone energie-innovatie op

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft en filantroop. Beeld Photo News
Bill Gates, medeoprichter van Microsoft en filantroop.Beeld Photo News

Twintig steenrijke investeerders onder leiding van Microsoft-oprichter Bill Gates steken geld in een fonds voor het vinden van nieuwe technieken voor schone energie.

Het nieuwe fonds heet het Breakthrough Energy Ventures Fund (BEV), en is zoals de naam al suggereert gericht op het bereiken van doorbraken op het gebied van schone energie. Gates is voorzitter van het fonds, dat in eerste instantie twintig investeerders kent.

Vorig jaar lanceerde Gates al de Breakthrough Energy Coalition, een groep van 28 vermogende individuen en families die wil investeren in energie. Een aantal van hen steekt nu geld in het nieuwe fonds, zoals de Chinese oprichter van Alibaba Jack Ma, de Indiase zakenman Mukesh Ambani en durfkapitalisten John Doerr en Vinod Khosla en anderen. Hun gezamenlijke vermogen wordt geschat op bijna 170 miljard dollar.

Het fonds gaat volgend jaar van start en is voor een periode van twintig jaar in het leven geroepen. Gates, zelf al goed voor een vermogen van 84 miljard dollar, steekt er een miljard in. Wat kun je met zo'n bedrag?

"In energie-innovatie kun je daar heel veel mee", zegt Trouw-redacteur energie en klimaat Frank Straver. "Een start-up kan met een ton voor een bepaald project al heel goed uit de startblokken komen. Met zo'n groot bedrag kun je veel kleine, innovatieve ondernemers vooruit helpen. Neem bijvoorbeeld de Green Challenge innovatiewedstrijd. Die werd in 2007 gewonnen door Qurrent, dat toen 500.000 euro kreeg. Sindsdien is het groene energiebedrijf een serieuze speler geworden op de Nederlandse energiemarkt."

Niet scheutig

De vraag is waarom energie-innovatie vooruit moet worden geholpen door private ondernemers, en niet door overheden? Regeringen hebben immers grote belangen bij het zoeken naar alternatieve vormen van energie en maken daar internationaal ook afspraken over, zoals tijdens de klimaattop in Parijs, precies een jaar geleden.

"Overheden zijn niet erg scheutig met investeringen in groene innovaties op energiegebied, omdat je dan niet iets ontwikkelt waar je meteen concreet iets aan hebt", zegt Straver. "De Nederlandse overheid steekt bijvoorbeeld de komende jaren in totaal wel 12 miljard in de groene energiesector, maar dat geld gaat voornamelijk naar de opwekking van zon- en windenergie. Dat is productie waar je meteen iets aan hebt. De overheid investeert ook wel wat in innovatie, maar vindt het lastig een goede balans te vinden. Veruit het meeste geld gaat naar de daadwerkelijke productie van energie."

De bedoeling van het fonds van Gates en zijn investeerders is om nieuwe, commercieel interessante technologieën te vinden om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en om elektriciteit op te wekken en op te slaan. Maar ook om allerlei processen efficiënter te maken, zoals in de industrie, in de landbouw en bij het reduceren van verliezen in energiesystemen.

Er zijn genoeg terreinen waar veel milieuwinst te behalen is, stelt Straver. "Uit water is nog veel innovatieve energieopwekking mogelijk, zoals uit de stroming in de zee en in rivieren. Ook energieopslag is een heel belangrijk terrein. Omdat de energieopwekking uit zon en wind niet constant is, is het heel belangrijk om die energie beter te kunnen bewaren."

Virgin-oprichter Richard Branson spoot in 2013 het I Amsterdam-logo groen ter gelegenheid van de finale van de Postcode Lottery Green Challenge, een internationale wedstrijd voor startende groene ondernemers. Branson is juryvoorzitter. Beeld ANP
Virgin-oprichter Richard Branson spoot in 2013 het I Amsterdam-logo groen ter gelegenheid van de finale van de Postcode Lottery Green Challenge, een internationale wedstrijd voor startende groene ondernemers. Branson is juryvoorzitter.Beeld ANP

'Super- supergroot'

Zo'n twintig van de rijkste mensen ter wereld hebben zich verbonden aan dit fonds. Onder hen ook Richard Branson van Virgin, Jeff Bezos van Amazon, Patrice Motsepe en het Afrikaanse Rainbow Minerals en de Saudische prins Alaleed bin Talal. Het gaat niet uitsluitend om filantropie: het geld dat zij investeren in het BEV-fonds kan op termijn stevig rendement opleveren.

"Zij staan natuurlijk onder een bepaalde druk om iets goeds met hun geld te doen", zegt Straver. "Maar let wel, dit is een fonds. Als zo'n nieuwe techniek succesvol blijkt te zijn dan is dat commercieel interessant. Een bedrijf als energieconcern Eneco in Nederland, doet dat ook. Dat heeft een strategie om kleine belangen te nemen in start-ups die ze interessant vinden. Een voorbeeld is Nerdalize, een bedrijfje dat onderzoekt hoe je warmte uit servers terug kunt winnen. De gedachte achter dit soort investeringen is dat je in elk geval al aan boord bent als het succesvol blijkt te zijn."

Gates zelf stelde dat er potentieel veel te verdienen valt als er succesvolle technologieën worden gevonden. "Energie is wereldwijd zo'n grote markt, en als je daar een grote speler kunt worden dan kan de waarde super-, supergroot worden."

Maar de Microsoft-oprichter waarschuwde wel dat de energiemarkt niet hetzelfde is als de markt voor informatietechnologie. "Mensen denken dat als je er 50 miljoen in steekt, je na twee jaar wachten weet wat je dan hebt. Op het gebied van energie ligt dat totaal anders."

Ook de CEO van Amazon, Jeff Bezos, investeert in het BEV-fonds. Beeld AFP
Ook de CEO van Amazon, Jeff Bezos, investeert in het BEV-fonds.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden