Superprovincie komt steeds dichterbij

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat de pers te woord voorafgaand aan het overleg over een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Beeld anp
Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties staat de pers te woord voorafgaand aan het overleg over een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.Beeld anp

Kabinet, coalitie en de oppositiepartijen D66 en GroenLinks praten volgende week verder over de vorming van een superprovincie. GroenLinks-leider Bram van Ojik heeft dat woensdag gezegd na een beraad van circa een uur dat volgens van Ojik alleen een verkennend karakter had.

Redactie

D66-leider Alexander Pechtold zei: "Het kabinet wil tempo. Dat lijkt me verstandig." Maar hij wil eerst weten wat de meerwaarde is van een samenvoeging van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.
Het kabinet heeft de steun van de twee oppositiepartijen nodig om het plan door de Senaat te krijgen.

Plasterk zet plannen door
Het was minister Ronald Plasterk die het intiatief nam. Hij wil, ondanks weerstand in de betrokken provincies en nog onvoldoende steun in de Eerste Kamer, door met zijn plannen van een superprovincie van Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Hij liet dat blijken woensdag voorafgaand aan topoverleg met premier Mark Rutte en de fractievoorzitters van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. "Ik vind het een heel verstandig voorstel", zei Plasterk over zijn eigen plannen. Hij wees er wel op dat er voldoende steun moet zijn. Voor een meerderheid in de Senaat zijn bijvoorbeeld D66 en GroenLinks nodig. Dat zijn dezelfde vier partijen die vorige week een akkoord sloten over het sociaal leenstelsel. Plasterk wil zijn wetsvoorstel graag nog voor de zomer indienen bij de Tweede Kamer.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt de superprovincie ook nog altijd 'een goed plan', zei hij voor het gesprek. "Dit is een van de hervormingen die we graag willen." Hij staat open voor wensen van GroenLinks (meer geld voor natuur) en D66 (op het gebied van vervoer). Maar de financiële ruimte is beperkt, aldus Samsom.

Vooral bij de provinciebestuurders bestaat grote weerstand tegen de plannen voor de eerste superprovincie, maar ook bij PvdA-senatoren. Samsom maakt zich daarover niet ongerust en noemt zijn partijgenoten in de Eerste Kamer 'constructief kritisch'.
De superprovincie is in het regeerakkoord terechtgekomen op aandringen van de VVD. Een betrokkene verwacht echter niet dat de liberalen messen gaan trekken over het plan als blijkt dat daarvoor de politieke steun ontbreekt. Het verzet vanuit de provincies wordt overigens geleid door de prominente VVD'er Johan Remkes. De huidige commissaris van de Koning van Noord-Holland was in het verleden minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier.

Weerstand
Noord-Holland, Utrecht en Flevoland willen vooral niet worden samengevoegd op de manier zoals het kabinet dat wil. "We missen visie," zeiden de drie commissarissen van de koning al in april.

"Er is geen begin van een visie. Geen fusie zonder visie. Wij zullen de Staten, onder het motto 'zo niet', voorstellen niet akkoord te gaan", zei Remkes. "Discussie is wat ons betreft over. Zoals het wetsvoorstel er nu ligt, krijgt het niet onze steun", voegde hij eraan toe.

De provincies hebben vooral moeite met de bevoegdheden die de nieuwe superprovincie krijgt. Ze vinden dat het landsdeel straks niet genoeg te zeggen heeft. "De verschillen met het kabinet zijn fors", zei Leen Verbeek, commissaris van de koning in Flevoland.

Toch gooiden de drie provincies de deur nog niet helemaal dicht. "Als het kabinet met een uitnodiging komt, staan wij er. Maar er moet wel echt iets veranderen", aldus Remkes.

Plasterk zei toen al dat hij zijn plan voor een provinciefusie gewoon doorzet. Volgens commissaris Verbeek "begint dan het politieke spel". De drie provincies moeten nu lobbyen bij de Tweede Kamer. Verbeek: "Het is nog maar de vraag of ze dit op deze manier kunnen doorzetten, zonder groot draagvlak, want dan zou het kabinet heel autoritair moeten optreden."

De samenvoeging stuit al op tegenstand sinds het plan werd gelanceerd door Plasterk. Het kabinet wil met de fusie zorgen voor een simpeler bestuur.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden