Superprovincie is er niet zomaar

Minister start charmeoffensief voor fusie van Noord-Holland, Utrecht, Flevoland

Een optimistische inborst brengt je verder, moet minister Plasterk (binnenlandse zaken) gedacht hebben toen hij gisteren het Haarlemse provinciehuis betrad. En dus was de bewindsman na afloop van zijn gesprek met de kritische Provinciale Statenleden, goedgemutst. "Als het in elke provincie gaat zoals hier in Noord-Holland, dan ben ik een tevreden mens."

De minister begon gisteren aan zijn charmeoffensief voor de nog te vormen Noordvleugelprovincie. Deze nieuwe superprovincie, bestaande uit Noord-Holland, Utrecht en Flevoland, moet een feit zijn vóór de Provinciale Statenverkiezingen in 2015. De Noord-Hollandse Statenleden klaagden over dit 'veel te korte' tijdsplan. Plasterk heeft gezien alle opgeworpen hobbels nog een lange weg te gaan.

Zo ontbreekt er volgens veel fracties een integrale visie, en is het bovendien onduidelijk waarom het kabinet nu zo focust op Noord-Holland, Utrecht en Flevoland en een dat-komt-later-wel-mentaliteit hanteert voor de overige provincies. "Straks hebben we een FUN-provincie (Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, red.), valt het kabinet en gebeurt er verder niets meer."

De Onafhankelijke Burger Partij (OBP) en PVV zijn voorstander van een verplicht referendum. "Als je echt overtuigd bent van je plan, zorg dan dat de burger erbij betrokken wordt", stelde ex-PVV-Kamerlid en huidig OBP-voorman Brinkman. Maar zo'n referendum, zoals de Utrechtse CDA-fractie al eerder opperde, ziet de minister niet zitten.

VVD, PvdA, GroenLinks en D66 waren meer gecharmeerd van de kabinetsplannen. "Er is meer dan genoeg gestudeerd, het komt nu op handelen neer", vond de PvdA. VVD, D66 en GroenLinks hielden nog een slag om de arm: "Wij zijn zeker geen tegenstander, maar we hebben wel grote moeite met de snelheid, de vluchtigheid en de onderbouwing", benadrukte GroenLinks-Statenlid Van Heijst. Ook waarschuwde ze voor de al ingeboekte bezuiniging: "Reorganisaties kosten juist alleen maar geld."

Plasterk zelf was blij met alle feedback. "Statenleden zitten er voor burgers in de provincie, terecht dat ze overtuigd willen worden." Maar zijn tijdschema laat hij er niet door in de war brengen. Sterker: de kans dat Nederland in 2015 twee provincies minder telt, acht hij 'reëel'.

Voor het echter zover is, staan in zijn agenda deze maand nog zestien overleggen met gemeenten, waterschappen, maatschappelijke organisaties en burgers die al dan niet over de streep getrokken moeten worden.

Of het voldoende zal zijn? Wat betreft Commissaris van de Koningin Remkes wordt er in ieder geval nog één overleg aan toegevoegd. "Wij zien u terug", zei hij vastbesloten, om daar tegenover journalisten aan toe te voegen: "Twee jaar is uitermate krap en dat weet de minister ook wel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden