Supermarkten eisen snel eind castratie varkens

amsterdam – De gezamenlijke supermarkten willen zo snel mogelijk starten met de verkoop van vlees van ongecastreerde varkens.

Directe aanleiding is de toezegging van prijsbrekers Aldi en Lidl aan actiegroep Varkens in Nood om in het voorjaar van 2009 te starten met de verkoop van vlees van ongecastreerde varkens. „Als Aldi en Lidl dat met hun leveranciers kunnen afspreken, dan willen wij dat ook. We hoeven dus niet te wachten tot 2015”, zegt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. Hij wil volgende week praten met de varkenshouders en de vleesindustrie.

In 2015 is het over en uit met het casteren van mannetjesvarkens, zo spraken deze drie partijen vorig jaar af. In de tussentijd zullen de mannetjes verdoofd worden gecastreerd. Castratie voorkomt dat hun vlees in de pan gaat stinken (berengeur). Maar verdoofd castreren levert wel napijn en infectiegevaar op.

Grote vleesverwerkers als Vion en LTO-vakgroep varkenshouderij betwijfelen openlijk of Aldi en Lidl hun toezegging wel hard kunnen maken. Een betrouwbare detectiemethode van stinkende beren is in ontwikkeling en zal nog jaren op zich laten wachten, onderstrepen zij.

Aldi kan geen concrete datum noemen waarop zijn varkensvlees ’castratievrij’ is, zegt directeur inkoop Vink. „Maar de afspraken die we daarover maken met onze leverancier, zijn niet inhoudsloos. We zullen daarop ook controleren.” Van wie Aldi zijn varkensvlees betrekt, wil hij niet zeggen. Tönnies Fleisch, een van de grootste Duitse vleesverwerkers, zegt slechts een klein deel van Aldi’s vleesaanbod te verzorgen. Tönnies is pas ’over enkele jaren’ in staat stankvrij vlees te garanderen, zegt woordvoerder Jaeger.

Varkens in Nood-directeur Hans Baaij houdt Aldi aan de toezegging. „Het is technisch heel eenvoudig, en onbegrijpelijk dat bijvoorbeeld Vion er niet toe overgaat. Zet naast de man die aan een slachtlijn de varkens doormidden zaagt, een man met een hete soldeerbout. Als je die bout op het vlees zet en het gaat stinken, weet je genoeg. Daar heb je geen dure detectietechniek voor nodig. De kans dat het vlees gaat stinken is bovendien nihil: rond de 1 procent.”Â

De vleesleverancier van Lidl, Van Loon uit Best, gebruikt deze ’bak en braadtest’, zegt directeur Roland van Loon. Zijn bedrijf heeft eerder al met enkele varkenshouders afgesproken het castreren te staken, ook omdat het in de praktijk niet is na te gaan of varkens verdoofd of onverdoofd worden gecastreerd. „Door niet te castreren kunnen we dat probleem omzeilen en ons product garanderen”, zegt Van Loon.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden