null

Chipfabrikant

Supermachines van Nederlandse chipfabrikant ASML veroveren de wereld

Het Veldhovense ASML doet wereldwijd goede zaken. Chipfabrikanten lopen weg met hun nieuwste machine.

Liset Hamming

Het paradepaardje van ASML is de EUV-machine. Deze supermachine, waarmee andere bedrijven chips kunnen maken, kost zo’n 120 miljoen euro en er zijn vijf vrachtvliegtuigen nodig om haar te vervoeren. Dit kwartaal zijn er maar liefst 23 van besteld bij ASML. Goed nieuws voor de chipmachinefabrikant uit Veldhoven en een teken dat de chipfabrikanten vertrouwen hebben in de ontwikkeling van 5G-technologie, kunstmatige intelligentie, zelfrijdende auto’s en het internet of things. Daarvoor zijn veel chips nodig.

Zelfrijdende auto's

Met EUV’s kunnen chipfabrikanten sneller betere, kleinere en energiezuinigere chips maken. Chips die in bijna alle elektrische apparaten zitten: van telefoons tot zelfrijdende auto’s. In heel 2018 werden er achttien EUV’s verkocht. Het Zuid-Koreaanse Samsung, ’s werelds grootste chipfabrikant, kondigde eind 2018 aan met de EUV’s te gaan werken en de Taiwaneese fabrikant TSMC sloot zich daar begin dit jaar bij aan. In heel 2019 verkocht ASML 26 EUV’s, waarvan elf van het nieuwste NXE:3400C-type.

Alleen al in het afgelopen kwartaal zijn nog eens 23 EUV’s besteld. Volgens financieel directeur Roger Dassen bevestigt dit hun waarde voor de industrie. Die 23 EUV’s zijn allemaal van het nieuwste C-type, dat pas sinds de zomer op de markt is en zo’n 35 procent productiever is dan zijn voorganger. Dus ook zo’n 35 procent duurder. In totaal werd er het afgelopen kwartaal voor 5,1 miljard euro aan bestellingen gedaan.

Taiwan en Korea

Ruim de helft van de kwartaalomzet van 3 miljard ging naar Taiwan. Slechts 11 procent ging naar Zuid-Korea (tegen 26 procent in het tweede kwartaal) en 7 procent naar China (was 12 procent). Aan Europa werd niet geleverd. “Het is normaal dat de verkoop per kwartaal fluctueert”, licht ASML toe. Bovendien kan een toename in euro’s ook komen door een prijsstijging.“

De kwartaalomzet was veel hoger dan die in het tweede kwartaal (2,5 miljard euro) en die in het derde kwartaal van 2018 (2,8 miljard). ASML verwacht in het laatste kwartaal 3,9 miljard euro binnen te halen. De winst kwam uit op 627 miljoen euro. Vijf jaar geleden behaalde ASML nog een jaaromzet van 5,9 miljard euro en kwam de winst over het hele jaar uit op 1,2 miljard euro. Als de verwachtingen van ASML uitkomen, zet deze trend zich voort.

Lees ook:

ASML doet opnieuw aan recordverpulvering

Machinebouwer ASML deed het al goed, maar 2018 werd weer een topjaar voor het bedrijf. En het personeel profiteert mee. Nederland tekent voor de helft van de banengroei naar 23.247.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden