'Superhenge' is nog veel groter dan Stonehenge
Onderzoekers vinden enorm prehistorisch bouwwerk vlakbij beroemde stenencirkel
Het is vijf keer groter dan het bekende Stonehenge en moet bestaan hebben uit ongeveer honderd monolieten van vier meter hoog. Op drie kilometer afstand van Stonehenge ligt 'Superhenge', verstopt onder een meter Engelse klei. Dat ontdekten onderzoekers die maandenlang met een radar de grond onderzochten.
Meter voor meter reden ze met een quad-met-aanhanger over de heuvels in Wiltshire, in de buurt van Stonehenge. Ze vermoedden wel dat er iets onder Durrington Walls lag, maar wat dat precies was, hebben de archeologen van het project 'Stonehenge Hidden Landscape' vijf jaar lang onderzocht en in kaart gebracht.
Volgens de onderzoekers is Superhenge vermoedelijk het grootste neolithische monument ooit gebouwd. De stenen zijn ongeveer zes eeuwen na Stonehenge opgericht, 2500 jaar voor Christus. "Dit is compleet nieuw en de omvang ervan is buitengewoon", zei onderzoeker Vince Gaffney van de Universiteit van Bradford tegen de BBC. "We vermoeden dat nergens ter wereld zoiets bestaat als dit."
Van de stenen liggen er ongeveer dertig onder de aarde en van de andere zijn funderingsputten en brokstukken gevonden. Geen van de monolieten staat nog overeind en volgens de onderzoekers lijken ze opzettelijk te zijn omgestoten. Naar de reden kunnen de onderzoekers slechts gissen. Vermoedelijk was Superhenge, net als Stonehenge, een plaats voor rituelen. Er zijn verschillende ideeën over de exacte functie van Stonehenge. Volgens sommige wetenschappers was het een begraafplaats, volgens anderen was het een bedevaartsoord. Pas recentelijk zijn wetenschappers erachter dat Stonehenge deel uitmaakte van een complexer geheel van bouwwerken.
Het is wel duidelijk dat het één van de populairste toeristische attracties van Engeland is. Juist de zweem van mysterie die rond het monument hangt, trekt veel bezoekers. Midzomer en midwinter wordt er de zonnewende gevierd, bij zons- en maansverduisteringen verzamelen druïden en heksen zich bij de stenen, wichelroedelopers vinden de plek onweerstaanbaar en volgens sommigen ligt er onder Stonehenge een kruispunt van leylijnen.
undefined