Superheld met PTSS en een alcoholprobleem

Na Daredevil komt nu de tweede superheldenserie van Netflix: Jessica Jones. Een vrouw met bovenmenselijke krachten en menselijke problemen.

Volgens Netflix is ze één van de populairste personages uit de wereld van de Amerikaanse stripboekenuitgever Marvel: Jessica Jones. Vanaf morgen heeft de superheld een eigen serie op het videoplatform. Toch zal Jones in Nederland bij veel mensen geen belletje doen rinkelen. Zeker niet voor de leek in het genre die amper Batman en Spiderman kan herkennen.

Voor diezelfde leek nu direct afhaakt: 'Marvel's Jessica Jones' van Netflix is geen typische superheldenserie. Het is eerder een psychologische thriller over een vrouw met een trauma. Alleen heeft die vrouw toevallig superpowers. Leuk voor de liefhebbers, als Jones een auto optilt of met gemak een hangslot kapot trekt. Maar ook daarbuiten is het spannend: Jones probeert haar superheldenverleden achter zich te laten en haar geld te verdienen als privédetective. Ondertussen heeft ze te lijden onder een posttraumatische stress-stoornis en verschijnt de veroorzaker daarvan opeens weer in haar leven.

Maar daarnaast kent ze alledaagse, herkenbare problemen. Zoals vergeten je telefoon 's nachts op te laden, waardoor die 's ochtends is uitgevallen, en je een afspraak mist. Met andere woorden: wie het superheldengenre een kans wil geven, kan veilig instappen bij Jones.

'Marvel's Jessica Jones', waarvan Netflix morgen alle dertien afleveringen online zet, is de tweede in de reeks aangekondigde Netflix-series over actiehelden. Luke Cage, die in Jessica Jones al ten tonele verschijnt, en Iron Fist volgen in 2016. Eerder dit jaar verscheen al 'Daredevil'. Ook geen typische superhelden-tv-serie, maar wel klassieker in het genre dan Jones. Zo staat de blinde superheld Matt Murdock in Daredevil op het dak van een gebouw, luisterend naar mensen in nood, niet bij uitzondering hulpeloze, gillende vrouwen.

Gelukkig is Jessica Jones, een rol van Krysten Ritter die eerder onder meer in hitserie 'Breaking Bad' te zien was, geen hulpeloze vrouw. Niet alleen omdat ze een man eenvoudig met één arm door de kamer gooit, maar ook omdat ze zo haar donkere kanten heeft. Een alcoholverslaving, bijvoorbeeld, die haar in de avondwinkel naar de goedkoopste fles Bourbon doet vragen, die ze vervolgens in haar eentje opdrinkt.

Netflix is zeker niet de eerste die bekende figuren uit populaire stripboeken naar het scherm brengt. Hollywoodfilms als de Spiderman- en de Batman-reeks werden de afgelopen jaren al hits. Uit de stal van Marvel werden films als 'Iron Man', 'Avengers' en 'Captain America' kassuccessen.

Netflix hoopt met de vier series en de samenwerking met Marvel op die golf mee te surfen. Met uiteindelijk de klapper op de vier delen: 'The Defenders', de serie waarin de personages uit de Netflix-reeks zullen samensmelten.

Omgekeerd is de samenwerking met Netflix voor Marvel een kans zijn imperium uit te bouwen. De stripboekenuitgever is, met DC Comics (onder meer van Batman en Superman), één van de twee grote spelers op superhelden-gebied.

Maar het grote geld zit 'm al lang niet meer in de stripboeken. Daarvoor moet je het zoeken in de Hollywoodproducties - het 'Marvel Cinematographic Universe' telt inmiddels twaalf films, nog eens twaalf staan er de komende jaren gepland - en tegenwoordig zeker ook tv-series.

De Netflix-reeks lijkt dus een win-win voor de twee bedrijven. Al moet die zijn succes bij zowel de stripliefhebber als de leek nog bewijzen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden