Superfoods? Oké, maar zónder medische claims!

Superfoods, wie kent ze niet? Quinoa en cacao zijn inmiddels wat sleets, maar maca, paarse mais of camu camu klinken vers exotisch. Tumbo importeert deze en andere voedingsmiddelen en geneeskrachtige planten uit het Andes- en Amazonegebied.

Het leek hem zo'n goed idee, de wereld kennis laten maken met nog onbekende superfoods uit zijn geboorteland Peru. Maar Dante Landeo liep tegen behoorlijk wat problemen aan toen hij zijn bedrijf oprichtte. Eerst was er de kwestie van de juiste teler. Landeo kreeg van de ambassade een lijst met 200 mogelijke leveranciers, maar geen enkele voldeed aan zijn biologische principes. Pas bij Ecoandino had hij een goed gevoel. Deze leverancier is biologisch gecertificeerd in de EU, VS en Japan, heeft een fair trade-certificaat en ook nog certificaten voor koosjer en halal-voedsel.

Om de producten vervolgens Nederland in te krijgen, was ook een klus. Het duurde twee maanden om de douane in Rotterdam tevreden te stellen met alle papieren en certificaten. Die wilde bijvoorbeeld niet zomaar geloven dat de gelatine van de capsules van niet-dierlijk materiaal afkomstig is en dus geschikt voor veganisten. Het leverde een gepeperde rekening op: 3000 euro voor opslag en onderzoek.

Nu is Landeo's website in de lucht en is hij druk met de laatste voorbereidingen om zijn pillen en poeders daadwerkelijk te verkopen. Eén daarvan is maca, een soort viagra, zegt Landeo. "Maca optimaliseert je natuurlijke energie. De Spanjaarden en Inca's schreven al over de opwekkende werking van maca. Inca's gaven het aan hun soldaten in aanloop naar een gevecht."

Nisha van Wanselee is natuurarts in België en oprichter van cosmeticamerk Mimique. Ze begeleidt mensen met huidproblemen die zichzelf uitbehandeld noemen in het circuit van conventionele geneeskunde en schrijft maca wel eens voor als onderdeel van de behandeling. "Maca is een adaptogeen dat homeostase bevordert. Heel wat mensen hebben een lichaam dat in disbalans is, door chronische stress, een verkeerd voedingspatroon of een opeenstapeling van toxines. Adaptogenen helpen om het natuurlijk evenwicht terug te vinden."

Op de website van Tumbo staat dat maca "het immuunsysteem versterkt, het risico op Sars (Severe Acute Respiratory Syndrome) terugbrengt en dat het kracht en energie geeft, ontspannend werkt en vermoeidheid tegengaat. Het wordt ook beschouwd als een krachtig fysiek, mentaal en seksueel tonicum en een bron van aminozuren, vitamines B1, B2, B12, caroteen en andere mineralen." Camu camu, een vruchtje met een zeer hoog gehalte aan vitamine C, "versterkt het immuunsysteem en zenuwstelsel, zorgt voor een goed humeur, ondersteunt de aanmaak en gezondheid van kraakbeen en helpt om ogen, huid en tandvlees gezond te houden en om gezonde niveaus van witte bloedcellen te handhaven." Paarse mais tenslotte, schijnt een krachtige antioxidant te zijn. Het werkt ontstekingsremmend en antimicrobieel en de fenolverbindingen die erin zitten, hebben antimutagene eigenschappen.

Hoe waar deze claims misschien ook zijn, het is officieel niet toegestaan om ze allemaal te maken, zegt Vincent Bouwmeester van Keuringsraad KOAG/KAG, een instituut voor zelfregulering van gezondheidsreclame. "Zinsneden als 'vermindering van het risico op Sars', 'versterken van het immuunsysteem', 'ontstekingsremmend' en 'bloeddrukverlagend' zijn niet toegestaan op levensmiddelen en voedingssupplementen. Er zijn wel goedgekeurde gezondheidsclaims voor deze producten, maar dan moet de claim specifiek aan de nutriënt worden gekoppeld en niet aan het product. Als de macawortel voldoende vitamine B1 heeft voor de toegestane claim - dat is minstens 15 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid - dan is de claim gerechtvaardigd."

Voor de meeste vitaminen en mineralen is inmiddels duidelijk welke gezondheidsclaims de Europese Commissie toestaat. De claims voor kruidenpreparaten, waar deze producten onder vallen, staan alleen nog allemaal 'on hold', zegt Bouwmeester. "We wachten al vier jaar op het standpunt van de commissie over botanische gezondheidsclaims."

Woordvoerder Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum sluit zich hierbij aan. Wat betreft het milieuaspect zegt hij dat het Voedingscentrum er voorstander van is om fruit in zijn oorspronkelijke staat te consumeren, dus niet gedroogd of gemalen. "Dat geeft verlies van voedingsstoffen en de bewerkings- en verpakkingsstappen zijn energie-intensief. Bovendien is er al voldoende aanbod van in Europa, waar minder transport voor nodig is."

Miriam van Bree van Bionext heeft niets aan te merken op het milieuaspect van Tumbo's producten. "Ze zijn geteeld en verwerkt zonder kunstmest of gifstoffen. Dat is duurzaam." Over de claims zegt ze droogjes: "Je zou bijna denken: 'Goh, dat heb ik ook nodig'."

Tumbo laat weten dat de medische claims van de website worden verwijderd. Prijzen variëren van 6,99 euro (250 gram ongepelde cacaobonen) tot 26,78 euro (250 gram camu camu poeder). Meer informatie: www.tumbo.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden