Superfood van de toekomst: kakkerlakkenmelk

Kakkerlak (niet de Diploptera punctate). Beeld Wikicommons
Kakkerlak (niet de Diploptera punctate).Beeld Wikicommons

Hoe klein moet het driepotige krukje zijn om een kakkerlak te kunnen melken? Dat was misschien niet de eerste vraag waar de wetenschappers zich mee bezighielden die ontdekten dat kakkerlakkenmelk een volledig 'superfood' is waarin alles zit dat een mens nodig heeft. Maar hoe ze de melk uit het kruipende insect hebben gekregen is raadselachtig.

redactie

Kakkerlakkenmelk heeft een hogere voedingswaarde dan koeienmelk en volgens onderzoek van een groep internationale wetenschappers zou het wel eens de sleutel kunnen zijn voor het voeden van onze alsmaar groeiende wereldbevolking.

Slechts van één soort kakkerlak, de Diploptera punctate, is bekend dat ze levende jongen baart die ze blijkt te voeden met een melk-achtig goedje dat vooral bestaat uit proteïne-kristallen. Elke kristal bevat meer energie dan een vergelijkbare hoeveelheid buffelmelk, dat alweer meer calorieën bevat dan gewone zuivel.

Essentiële amniozuren
"De kristallen bevatten alle voedingstoffen die nodig zijn: eiwitten (proteïne), vetten en suikers. De proteïnes bevatten bovendien alle essentiële aminozuren (bouwstoffen die het lichaam niet zelf kan aanmaken) ", zegt onderzoeker Sanchari Banerjee in een interview met de Times of India.

De kristallen werken als een soort twee-trapsraket. Bij het verteren van de proteïne in de melk komt nog meer proteïne vrij en die moet ook weer moet worden verteerd. "Het is voedsel met een tijdklok", zegt Subramanian Ramaswamy. "Als je opzoek bent naar eten met een hoge calorische waarde, alle macro-nutriënten (koolhydraten, vetten en eiwitten) en dat langzaam verteerd wordt, dan is dit het."

Goed en gezond
Kakkerlakkenmelk is niet echt nodig in landen waar eten in overvloed is en mensen doorgaans al te veel eten, maar wel in gebieden waar mensen moeite hebben om te voldoen aan de dagelijks benodigde calorie-inname. De melk is een snelle en eenvoudige manier om voldoende calorieën én de juiste voedingstoffen binnen te krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van een proteïne-supplement.

De wetenschappers hebben inmiddels de genen van de kakkerlakken gevonden die verantwoordelijk zijn voor de productie. Nu zijn ze op zoek naar een manier te om het superfood in grotere hoeveelheden te produceren. Het melken van kakkerlakken is namelijk best een vervelend klusje.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden