Super de Boer winstgevend in 2007

(Novum/Betten) - Super de Boer, het voormalige Laurus, heeft vorig jaar voor het eerst in jaren weer winst geboekt. Dat blijkt woensdag uit de jaarcijfers van het supermarktconcern. Het bedrijf boekte een nettowinst van EUR 10 miljoen. Een jaar eerder stond er nog een verlies van EUR 45 miljoen onderaan de streep.

Volgens directievoorzitter Jan Brouwer heeft Super de Boer na stevige reorganisaties 'de opgaande lijn te pakken'. En het supermarktbedrijf zal deze stijgende lijn in 2008 'verder doorzetten', zo stelt hij.

Super de Boer rondde afgelopen jaar een reorganisatie af. Edah en Konmar werden verkocht, net als de Super de Boer-winkels 'zonder perspectief of niet passend in de formule'. Daarnaast werden de distributieactiviteiten in Beilen, Den Bosch, Drachten en Veenendaal geconcentreerd. Ook op het hoofdkantoor in Amersfoort werd gereorganiseerd.

Onlangs maakte Super de Boer al omzetcijfers over het afgelopen jaar bekend. Daaruit bleek dat de netto-omzet met 1% is toegenomen tot EUR 1.642 miljoen. De consumentenomzet, die weergeeft wat consumenten besteed hebben in de winkels, kwam uit op EUR 2.084 miljoen, tegenover EUR 2.049 miljoen een jaar eerder. De identieke omzet steeg met 3,7%. In 2006 bedroeg de toename nog 2,5%.

Voor 2008 denkt Super de Boer, onvoorziene omstandigheden daargelaten, een verdere stijging van het bedrijfsresultaat (voor bijzondere baten en lasten) te behalen.

De consumentenomzet zal de EUR 2 miljard overtreffen, zo is de verwachting. Ook zal de identieke omzetgroei een 'voortgaande positieve ontwikkeling' laten zien. Hierdoor zal het omzetverlies als gevolg van het afstoten van 44 winkels in 2007 worden gecompenseerd. Wel zal door het kleinere aantal winkels het marktaandeel dit jaar lager zijn dan vorig jaar.

Het bedrijf wil in 2008 ongeveer veertig Super de Boer-winkels moderniseren, waarvan de helft een modernisering van een eigen winkel betreft. Het investeringsniveau voor de eigen winkels zal naar verwachting EUR 20 miljoen bedragen, waarvan zo'n EUR 4 miljoen vervangingsinvesteringen.

Super de Boer wijst vooruitblikkend op de rest van het jaar overigens wel op mogelijke tegenwind op het gebied van de bestedingen van consumenten. Hoewel de omzetprognoses voor de sector niet ongunstig zijn, is er volgens het concern sprake van koopkrachtverlies als gevolg van lastenverzwaringen van overheidswege. "Daarnaast wordt de sector geconfronteerd met prijsverhogingen als gevolg van de stijging van grondstofprijzen. Dit alles tezamen kan resulteren in een toenemende druk op de consumentenbestedingen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden