Sunweb zoekt het eindelijk hogerop

ommezwaai | Team Sunweb verlegt het accent van de sprint naar de bergen. Dat is goed nieuws voor Tom Dumoulin.

EDO STURM

Het DNA dat Team Sunweb ¿ voorheen Giant-Alpecin ¿ in het verleden meer dan eens dwarszat in grote wielerronden, is eindelijk afgestemd op de realiteit. De Nederlandse wielerploeg heeft voor 2017 zijn sprinters ingeruild voor klassementsrenners. "Onze ambities liggen komende jaren elders", geeft ploegleider Marc Reef toe, terwijl buiten de hangar op vliegveld Münster/Osnabrück een tweemotorig vliegtuig zich warmdraait.

De locatie vijftig kilometer voorbij de Nederlandse grens is vanwaar de nieuwe Belgische hoofdsponsor de overvolle Duitse markt hoopt te veroveren. De renners draaien er zich op hun beurt warm voor het naderende seizoen. Boegbeeld Tom Dumoulin heeft het alleen opzichtig koud. Zijn korte broek is eigenlijk bedoeld voor de warme maanden, niet een guur vliegveld waar rijp het landschap bedekt. De teampresentatie gisteren was sowieso een weinig hartverwarmende plichtpleging. Alleen de sponsoren leken te stralen.

Dumoulin heeft dus de hulp die hij de voorgaande jaren in de Vuelta, Giro en Tour de France moest missen vanwege het hardnekkig vasthouden van het teammanagement aan oude dogma's. "Ik rijd de Giro d'Italia, dat is het plan. En Wilco Kelderman rijdt hem ook." Met die laatste zin schetst Dumoulin in een klap zijn veranderde toekomstperspectieven. En die van de ploeg die lang het geluk zocht in de massasprint, de weg van de minste weerstand naar succes.

Maar de succesformule droogde op, niet in de laatste plaats omdat de twee Duitse sprinters John Degenkolb en Marcel Kittel niet langer gedijden in de hechte en veeleisende teamstructuur. Hun status als kopman moeten zij delen met de rest van de ploeg. Een bijna onnatuurlijke verhouding in een wereld die weliswaar steeds meer claimt een teamsport te zijn, maar waar individuen nog altijd de hartslag bepalen.

Kelderman dus. Dumoulin is blij met zijn 'luxeknecht' laat hij lachend weten. "Ik hoop dat het gaat werken." Kelderman, de 25-jarige klimmer-tijdrijder uit Barneveld, kwam over van Lotto-NL waar hij 'de prikkel' miste. Bij Lotto was alles ingesteld op de grote ronden, bij Sunweb is het soms nog zoeken, erkent hij.

Het heeft hem niet weerhouden van een overstap. Kelderman: "Soms heb je wat nieuws nodig. En Sunwebs ambities pasten daar goed bij." Dat hij in mei Dumoulin over de Apennijnen en Dolomieten moet loodsen, stimuleert hem alleen maar meer zegt hij. "Het klikt goed met Tom. Hij gaat voor het klassement in de Ronde van Italië, ik wil hem daarbij helpen."

Daarmee liggen de taakverdeling overigens niet aan de ketting. In de Vuelta in augustus kan het goed zijn dat de rollen omgedraaid zijn, merkt Kelderman op. "Knechten of voor mijzelf rijden, het maakt mij niet echt uit." De twee overlegden in december uitgebreid met elkaar.

Over de Tour de France willen ze weinig kwijt. Dumoulin sluit niets uit, Kelderman wel. Maar dat is nu. Een half jaar is lang in het wielrennen. Dumoulin zou in 2016 de Tour ook niet rijden tot hij in de Giro zitvlakproblemen kreeg en zijn programma moest aanpassen.

Sunweb zet in op het Franse klimtalent Warren Barguil en de Australische aanwinst Michael Matthews. Vooral die laatste bewees in alle drie de ronden hoe je een rit wint. "Met Warren en Michael denken wij een rol te kunnen spelen in de Tour", zegt Reef, overtuigd als hij is van de opzet om geen Nederlandse kopmannen mee naar Frankrijk te nemen.

Sunwebs transitie ging niet geruisloos. Vooral Degenkolb was over het afgelopen jaar niet te spreken, deels ook vanwege het zware trainingsongeval in de winter. Reef denkt dat de hoofden inmiddels weer dezelfde kant op wijzen. Kelderman en Dumoulin varen er in elk geval wel bij, aldus Reef. "Of wij klaar zijn voor deze ommezwaai? Wij zijn niet helemaal onervaren. Met Tom hebben wij in de Vuelta en Giro de nodige kundigheid opgebouwd. Ik hoop straks in elk geval niet vaak meer achter de gruppetto te hoeven rijden in de ploegwagen."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden