Sunlightzeep

Ik kom uit een groot gezin met negen kinderen. Een warm nest, waar altijd plaats was voor nog meer mensen. Daarom was het ook heel vanzelfsprekend dat mijn opa bij ons inwoonde. Wij noemden onze opa ‘Peetje’.

Peetje verdiende alle respect en hij werd net als de negen kinderen met de beste hygiënische zorgen omringd door onze toegewijde moeder. Voor de sanitaire zorg kocht mijn moeder de toen populaire huishoudzeep ‘Sunlight’. Deze zeep was goedkoop, goed voor lichaam, goed voor de fijne was en tevens een middel tegen hardnekkige vlekken. De ideale zeep voor een groot gezin. Het was ook het enige toiletartikel dat we in grote hoeveelheden in huis hadden, naast de flessen shampoo van ‘Palmolive’ en een flinke pot vaseline –goed voor alle huidkwaaltjes.

Als klein kind vond ik de geur van Sunlightzeep heerlijk. Na het inzepen moest men zich wel flink afspoelen, wat niet altijd even makkelijk was zonder bad of douche in huis. Ik herinner mij dat mijn huid heel erg ging spannen, glimmen en jeuken, nadat mijn oudste zus, die voor de kleintjes moest zorgen, mij overvloedig had ingesopt zonder verdere nabehandeling.

In 1966, ik was toen 5 jaar, lag mijn Peetje na een korte ziekteperiode op 83-jarige leeftijd dood in bed. Ik zag hoe mijn tante Els een spiegeltje voor het gezicht van Peetje hield en zei: “Hij is heengegaan.” De betekenis hiervan besefte ik als kleuter totaal niet. Het moment zelf herinner ik mij wel goed. Ook het feit dat er daarna 2 vrouwen kwamen om mijn opa op te baren. De deuren van de voorkamer werden gesloten en de dames gingen aan de slag nadat ze aan mijn moeder gevraagd hadden naar de zeep en naar Peetjes’ mooiste hemd.

Toen de dames klaar waren, mochten we met z’n allen naar onze opa gaan kijken. Daar lag hij. Helemaal stil en grondig gewassen met de favoriete familiezeep. De zeepgeur was doordringend aanwezig in de kamer, gemengd met de geur van palmtak waarvan er een dikke pluk uit zijn gevouwen handen stak. Ik was ervan overtuigd dat de twee vrouwen, net zoals mijn oudste zus, teveel Sunlightzeep hadden gebruikt bij het wassen van Peetje en dat ze hem nadien ook niet goed hadden afgespoeld , want hij lag er zo strak en stijf bij, te intens geurend naar het robuuste, witte zeepblokje.

Het werden spannende dagen voor mij. Nooit kwam er zoveel visite als tijdens de dagen dat Peetje lag opgebaard. Dorpsgenoten, buren en familie trokken in stille drommen de rouwkamer binnen. Ik, een nieuwsgierig aagje, in die tijd nog vaak onzichtbaar voor volwassenen, zorgde dat ik telkens met de bezoekers kon meeglippen naar binnen. De sfeer fascineerde mij enorm en ik kon mijn ogen niet afhouden van de in zwart gehulde kwezels die samen mompelend en monotoon stonden te bidden rondom mijn opa’s lichaam. Tegelijk kon ik telkens weer meegenieten van de heerlijke zeeplucht.

Toch begon ik stilaan de geur van Sunlightzeep, die altijd zo vertrouwd en lekker had geroken, te wantrouwen. Onze familiezeep kreeg bij elke drom visite een steeds viezer geurtje, een geurtje van verderf.

Op welk moment ik het precies en ineens geroken heb, weet ik niet meer, maar ik denk nu dat het lijkluchtje zich stilaan had gemengd met de geur van onze favoriete familiezeep.

Daarom was het maar goed dat mijn Peetje na enkele dagen werd weggebracht. Ik stond tussen de spleet van de deur te gluren en zag hoe ze zijn kist dichttimmerden. Dat vond ik toen wel vreemd. Nu kan hij er nooit meer uit- heb ik nog gedacht. Maar ik was niet ontdaan of angstig. Het leek allemaal zo normaal. Tenslotte ging hij naar de hemel, dacht ik, en op deze manier kon hij niet uit de kist vallen tijdens de reis erheen. Toevallige voorbijgangers zouden zo ook geen last ondervinden van het eigenaardige, naar zeep stinkende luchtje.

Voor eeuwig en altijd associeer ik de geur van deze nochtans heerlijke, zuivere zeep met een lijkluchtje. Hoe onvolprezen deze zeep ook mag zijn, ze komt er bij mij nooit of te nimmer in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden